Manifest de l’ESS a Euskadi, en el II Congrés ESS Kongresua d’Euskadi, titulat «El desplegament de l’Economia Social i Solidària: És l’hora de transformar l’economia!». Dut a terme al novembre de l’any passat, va aglutinar experiències de cooperativisme i mercat social d’arreu del territori espanyol. 

En cadascun dels eixos del Congrés es van seleccionar tres idees força que resumien el treballat durant les sessions en les quals es van estructurar els continguts. Aquestes van ser recollides en un manifest, llegit de forma coral per participants del Congrés en l’acte de clausura. A continuació, en reproduïm el contingut:

Reunides a Bilbao a 12 de novembre de 2016 a l’II Congrés d’Economia Social i Solidària, sota el lema «El desplegament de l’Economia Social i Solidària: És l’hora de transformar l’economia!», volem manifestar les següents idees força:

EIX 1. ECONOMIA INCLUSIVA I DEMOCRÀTICA

 • Impulsar com a Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària juntament amb altres agents socials una nova política d’ocupació pública i privada de qualitat.
 • Treballar per l’existència i l’aplicació d’una fiscalitat internacional per al repartiment equitatiu dels recursos.
 • Impulsar el suport públic, és a dir, tant per part de persones i entitats com d’Administracions públiques, a iniciatives que visualitzin, comuniquin i reconeguin la dignificació de les cures per generar una nova cultura del treball.

EIX 2. L’ECONOMIA SERÀ SOLIDÀRIA SI ÉS FEMINISTA

 • Reconeixent que moltes vegades venim de processos dolorosos, creiem que la revolució està en el quotidià i que el futur és nostre perquè ho estem construint en el present.
 • Cal fer del divers, el comú. Que la diversitat no ens separi, sinó que ens uneixi. Generar pràctiques diverses des dels comuns.
 • L’Economia Solidària i Feminista ja està sent, però per transformar les nostres organitzacions necessitem el compromís i la responsabilitat de tots i totes.

EIX 3. DESBORDANT POTÈNCIES I LÍMITS. CREACIÓ, DESENVOLUPAMENT I TRANSFORMACIÓ DEL TEIXIT PRODUCTIU DE LA ESS

 • Créixer té coses bones i competir amb esportivitat és divertit.
 • Invertir en confiança genera cohesió i resulta rendible.
 • Una nova forma de créixer basada en idees atractives, obertes i acollidores posant les nostres estructures i recursos a la disposició de noves persones i iniciatives, és a dir, ser còmplices i contaminar-se. La cola és que el treball ens transformi i sigui transformat.
 • Per volar contra el vent és millor anar en esbart a relleus, l’important és fer l’oca.

EIX 4. BÉNS COMUNS I ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

 • Transitar del canvi en els models de consum cap a la transformació dels estils de vida, la creació de llaços socials i comunitaris, al costat de la defensa del territori.
 • Explorar, sense perdre l’autonomia, les potencialitats que poden oferir els governs locals i les polítiques públiques per legitimar les pràctiques comunitàries, enfortir-les i propiciar salts d’escala.
 • Resignificar la ESS a través de noves gramàtiques que interpel·lin des de la quotidianitat a la necessitat de canvis amb criteris de justícia social i sostenibilitat.

EIX 5. AGREGACIÓ CIUTADANA I ECONOMIA SOLIDÀRIA: ESTRUCTURES COOPERATIVES ÀMPLIES EN LA CONSTRUCCIÓ DE LA ESS

 • Perdre la por a fer el salt i a créixer a través de la intercooperació sectorial i intersectorial i a través de la generació d’aliances amb altres moviments germans i l’Administració.
 • Anem ja a treballar-nos les cures i a tenir en compte la perspectiva feminista en les macroestructures de l’Economia Social i Solidària.
 • Anem ja a sortir als carrers, a seduir i a fer accessibles tots aquests productes i serveis que oferim des de l’Economia Social i Solidària al gran públic.

EIX 6. TRANSICIONS CAP A UNES NOVES ECONOMIES EN UN MÓN SOSTENIBLE

 • Escometre la transició personal d’hàbits, passant del consum més o menys compulsiu a la cura mútua de tot el viu, havent constatat que l’abundància percebuda i sostinguda entre totes al llarg de la transició mereix les penes derivades de la pèrdua de privilegis del consumidor i consumidora.
 • Escometre la transició alimentària, passant de la ingesta ignorant a la sobirania nutricional; participant en el tancament de tot el cicle des de la labor agroecològica fins al compostatge del residu orgànic, mostrant els múltiples beneficis a la salut humana i dels ecosistemes.
 • Escometre la transició energètica, passant del balafiament de combustibles fòssils a la sostenibilitat de l’energia renovable produïda i distribuïda localment, exercint lliure, conscientment i responsablement el decreixement energètic en tots els rols personals.

Podeu consultar el dossier sencer que resumeix el II ESS Kongresua clicant en aquest enllaç.