El proppassat 10 de març es va celebrar el primer Concurs Nacional d’Enceses, en què Arç Cooperativa participava com a patrocinador. Ha guanyat aquest certamen Lo Golafre de Tortosa. Moltes felicitats a la colla guanyadora i a l’organització per aquesta jornada de cultura popular catalana tan emocionant! 

Us compartim un fragment de la notícia publicada a Tornaveu sobre el concurs.  

Redoble de timbals, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC) Pep Enric Martí fa la preceptiva pausa dramàtica, i finalment anuncia el nom que tothom desitja conèixer: “Colla de Diables i Tambors lo Golafre”. Gran satisfacció entre els diables tortosins, que d’aquesta manera s’han erigit com a guanyadors del 1è Concurs Nacional d’Enceses, celebrat dissabte 10 de març a Picamoixons.

Prèviament, sota el plovisqueig constant que durant gairebé dues hores ha amenaçat la mateixa celebració del concurs, les onze colles participants han demostrat la gran diversitat artística d’enceses present al nostre país. Des de les formes més rituals a les aparentment més espontànies, passant per expressions teatrals (ús de màscara o elements d’imatgeria) o fins i tot coreogràfiques. Amb aquest objectiu, han recordat els presentadors Quim Rutllant i Esther Plana, la FDDC ha organitzat un concurs que representés totes les vegueries catalanes.

Acompanyant lo Golafre en el “podi” d’honor, el Concurs Nacional d’Enceses ha reconegut la Colla de Diables de Riudoms i la Colla de Diables La Vella de Gràcia amb el segon i tercer premi respectivament. La deliberació, molt difícil i ajustada segons han destacat els membres del jurat, ha valorat les actuacions que totes les colles havien fet en la doble ronda de competició: una de format lliure, en la qual podien fer espetegar tot la pólvora que s’haguessin endut; l’altra, restringida al material pirotècnic que, sense previ avís, els hi han cedit les quatre pirotècnies col·laboradores.