“D’aquelles llambordes, aquestes alternatives” és el lema triat per la FESC 2018, que enguany arriba a la seva setena edició. La Fira d’Economia Solidària de Catalunya és l’espai de trobada anual per excel·lència del cooperativisme català. Com cada any, serà al Recinte de la Fabra i Coats a finals d’octubre.

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que tindrà lloc del 26 al 28 d’octubre, ja té imatge gràfica i lema per la seva setena edició: “D’aquelles llambordes, aquestes alternatives”. La FESC2018 vol, d’aquesta manera, retre homenatge al maig del 1968 en el seu 50è aniversari perquè molts dels somnis d’aquella revolució són avui projectes, pràctiques i realitats concretes dins de l’àmbit de l’economia social i solidària.

Les sobiranies, en plural, seran el tema central de l’edició d’enguany. Si els recursos naturals, els mitjans de producció, els mitjans de comunicació, les xarxes socials… són controlats per unes poques persones, el poble mai podrà ser sobirà sobre la satisfacció de les seves necessitats i la cura del medi. Aquestes sobiranies, diverses, que defensem –la sobirania alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos…– ens enfronten a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat participi i sigui corresponsable de tot allò que l’afecta. Els tres eixos principals de la fira seran la sobirania en la gestió de recursos, la sobirania econòmica i la sobirania relacional.

D’altra banda, les inscripcions per les expositores ja estan obertes. En aquesta edició hi haurà un preu especial per aquelles organitzacions i projectes que s’inscriguin abans del 15 de juliol. Del 16 de juliol al 15 de setembre el preu augmentarà així que des de l’organització ens animen a totes les cooperatives a aprofitar aquesta reducció. El formulari online de registre està disponible en aquest enllaç. Alhora, fins al 15 de juliol estarà obert el període per proposar activitats, xerrades i tallers que incloure al programa de la fira.

Aquest any, per tal que l’espai de les entitats expositores estigui menys atapeït, la comissió organitzadora de la XES ha decidit obrir una nova sala! Serà la Sala Micaela Chalmeta, per augmentar un 50% la superfície per a taules i circulació de visitants. Això va acompanyat de l’ús del gimnàs de l’escola per poder-hi fer xerrades i el sopar de dissabte. En resum, enguany la FESC creix!

Una FESC centrada en les sobiranies

A la VII edició d’aquesta fira es reflexionarà sobre els reptes de construir una economia col·lectiva i accessible que promogui les sobiranies. Una de les fites és donar visibilitat als models que ja funcionen. Aquests, però, sovint s’han d’adaptar a les realitats locals i globals de cada territori o àmbit; la FESC 2018 serà un espai per discutir com és possible replicar-los o escalar-los. La sobirania d’un territori, d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que van molt més enllà de la construcció d’un estat. Tot plegat, alhora, sent conscients que els àmbits sobre els quals volem ser sobiranes sobrepassen els límits de la mateixa economia social i solidària. Per això, els tres eixos de treball:

  • Sobirania en la gestió dels recursos: volem una sobirania alimentària, energètica i residencial i, també, en ple segle XXI, una sobirania tecnològica
  • Sobirania econòmica: l’economia solidària proposa que siguem les persones qui governem els mercats al servei del bé comú i la satisfacció de necessitats
  • Sobirania relacional: protegir i valorar allò que som i que construïm entre tothom; la cultura, l’educació, la manera com ens cuidem (a nosaltres i qui ens envolta), com ens relacionem…