Torna el Balanç Social i les cooperatives ensenyem el cor! Un any més, les organitzacions de l’economia social i solidària farem balanç de l’exercici anterior per valorar el nostre impacte socioeconòmic i rendir comptes. El Balanç Social és una eina que permet al cooperativisme fer exercicis de transparència. Alhora, també fomenta la fiscalització social i ciutadana de les organitzacions de l’ESS.

Aquesta setmana és el tret de sortida de la campanya del Balanç Social que avaluarà les entitats de l’economia social i solidària en el seu exercici 2017. El termini d’aquesta campanya 2018 és fins al 22 de juliol. Una vegada més, des d’Arç Cooperativa farem servir aquest instrument per autoavaluar-nos. Ja us vam explicar per què confiem en el Balanç Social i si voleu, podeu consultar en aquest enllaç els resultats de l’exercici 2016.

A l’edició anterior, l’any passat, hi van participar unes 150 organitzacions del mercat social i de l’ESS. Aquesta eina de rendició de comptes mesura l’impacte social, ambiental i de bon govern. Gràcies a aquesta avaluació i els resultats que se’n deriven, es pot fer una comparativa anual i implementar millores internes de l’organització. Fer-ho seguint els indicadors i els barems del Balanç Social garanteix que les dades agregades estiguin sota els estàndards ètics de l’economia social i solidària (ESS) i del mercat social.

Una de les novetats d’aquest any és que la plataforma digital arribarà a tot el territori de l’estat espanyol. Això ha estat possible gràcies al treball conjunt de la Xarxa d’Economia Social de Catalunya (XES) amb la resta de xarxes territorials confederades a la REAS Red de Redes, per tal que totes les seves integrants adoptin aquesta mateixa plataforma tecnològica de balanç social. Així, s’unifiquen criteris i s’amplien les xarxes de relació amb cooperatives de tota mena i que responen a necessitats locals diferents.

Alhora, la comissió de la XES ha fet una la revisió i actualització de les preguntes i dels indicadors d’aquest balanç en les seves dues modalitats: bàsic i complet. S’han harmonitzat criteris amb la resta de xarxes de REAS i s’han implementat millores i aportacions proposades per les usuàries d’aquesta eina. En total, el Balanç Social bàsic tindrà 47 preguntes, que generen 53 indicadors, i el complet tindrà 91 preguntes, amb 102 indicadors per l’avaluació final.

Ja estan disponibles les guies de consulta per qui hagi d’omplir aquest balanç social. És molt recomanable llegir-les abans de respondre el formulari per tal de facilitar la recopilació de dades  i el repartiment de tasques entre les diferents membres de l’organització. I per si necessiteu més ajuda, la comissió ha preparat un tutorial!

Si ets una empresa responsable i vols fer-ho visible, fes Balanç Social! L’economia social i solidària torna a ensenyar el cor!