Aquest mes de juny s’ha posat en marxa un projecte que anàvem preparant de feia temps. Parlem de Mutualcoop, fruit de la intercooperació entre Arç Cooperativa i Previsora General. A partir de la mutualitat i del cooperativisme, serà una eina per enfortir l’assegurança ètica.

Aquest projecte ofereix assegurances de conveni col·lectiu per a les empreses del sector de l’economia social i solidària. Com a cooperativa, coneixem de primera mà els reptes, les necessitats i les fortaleses d’aquest àmbit de transformació social i econòmica; fa 35 anys que som una empresa de l’ESS i hem col·laborat en molts projectes i col·lectius de tota mena. Per això volíem impulsar una eina que faciliti i doni cobertura a les obligacions asseguradores de les cooperatives.  

Alhora, MutualCoop es fonamenta en els principis de les finances ètiques i, per tant, és una alternativa real a les pòlisses convencionals de la banca i de les companyies que no han fet el pas a les assegurances ètiques. Com ja sabeu, les assegurances acreditades amb el segell europeu EthSI són gestionades amb criteris solidaris que reporten beneficis socials. Els criteris d’aquest segell es dirigeixen tant als productes com a les gestores i companyies asseguradores, que són avaluades cada any per l’Observatori de les Finances Ètiques a través d’un comitè independent.

Pensem que cal fer aflorar i introduir en el mercat assegurador les pràctiques pròpies de la banca ètica i del mutualisme, quelcom que es cristal·litza en Mutualcoop. Els valors que mouen aquest projecte són els de la mutualitat -l’assegurança és un instrument comunitari-; l’equitat -accés universal a aquesta forma de finançament-; i la transparència -relació entre iguals-.

Quins són els beneficis d’escollir la pòlissa ètica de Mutualcoop? En destaquem dos. Primer, ofereix una doble cobertura a les persones sòcies de treball. Tenen la possibilitat de contractar una assegurança amb les mateixes cobertures obligatòries del conveni col·lectiu per a treballadores del Règim General (d’alta al TC-2), però gaudint de totes les avantatges en la gestió i contractació d’aquesta pòlissa.

En segon lloc, hi ha un retorn mutual amb beneficis per al col·lectiu contractant. Les empreses l’economia social solidària que contractin aquestes pòlisses podran gaudir d’aquest retorn mutual en el moment de la renovació anual. El preu per aquesta assegurança es destina a cobrir les despeses de gestió i pagament de sinistres de tot el col·lectiu. Per això, l’excedent es repartirà entre tot el col·lectiu assegurat en forma de reemborsament. Esperem que ben aviat se sumin a Mutualcoop més cooperatives i organitzacions que vulguin apostar per les assegurances ètiques i responsables!