El dimarts 30 d’octubre s’ha presentat La Constructiva, la primera cooperativa de serveis sense ànim de lucre orientada a la construcció d’habitatges cooperatius en cessió d’ús, impulsada per Sostre Cívic. El nostre soci Jordi Via va participar en la presentació en el Col·legi d’Aparelladors de Catalunya.

Si no vau poder anar a la presentació, aquí us compartim l’enllaç del streaming que van fer en viu durant l’acte. Com expliquen a Sostre Cívic, la gestió de la construcció és un element clau en el procés de promoció d’habitatge i és un servei que, fins ara, no ofereixen les entitats de l’economia social que operen en aquest sector. Per això, davant el repte d’assumir la gestió dels projectes d’habitatges en cessió d’ús de nova construcció a Barcelona (La Balma i Els Cirerers), Sostre Cívic es planteja donar resposta a aquesta necessitat des de l’economia social i impulsa la creació d’una nova constructora cooperativa.

La Constructiva vol promoure la construcció d’habitatge ètic i social, per tal d’afavorir l’economia social i sostenible en el sector català de la construcció sota tres valors:

  • Construcció ètica: les usuàries poden incidir en el procés de contractació i negociació  de totes les condicions (econòmiques, terminis, seguretat, etc.) des de la promoció, generant un marc d’intermediació més net, més transparent i més just.
  • Construcció social: la constitució d’una constructora pròpia és el mecanisme per beneficiar les empreses de l’economia social al sector, reduint la subcontractació, i facilitant la construcció a un preu just en un entorn de compromís salarial i productiu.
  • Construcció sostenible: treballarà amb cooperatives d’habitatge en cessió d’ús que han fet una aposta per impulsar projectes amb criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat mediambiental.

Es tracta, en definitiva, de revertir el model de la construcció actual apostant per una construcció que respecti valors ètics en un marc de producció econòmica gestionada, controlada i fiable. Són molt bones notícies per l’economia social i solidària! Des d’Arç Cooperativa podem oferir als projectes de cohabitatge unes assegurances ètiques per la llar que complementaran aquesta aposta per un model d’habitatge sostenible.