La XAREC i Arç Cooperativa posem l’olla a bullir per seguir cuinant cooperativisme. Les dues organitzacions hem signat aquest desembre un conveni de col·laboració. 

La XAREC és una cooperativa de serveis a la restauració i al turisme responsable. Es tracta d’una xarxa de restaurants que posen en comú el suport mutu i la col·laboració. Volen benefiar els projectes participants però també repercutir positivament en els cercles de proveïdors, productors, persones usuàries dels establiments i també l’entorn local que els acull. Una decisió que des d’allò local vol transformar allò global: com expliquen al seu web, les persones i projectes integrants de la XAREC “han decidit assumir un paper actiu per canviar d’arrel aquesta societat absurda”.

Des de la iniciativa privada, la XAREC alça la veu per visibilitzar l’alternativa enfront del model del turisme i l’hostaleria precaritzadors del treball, de la comunitat i del territori. La cura de l’entorn i les persones que l’habiten preval per sobre del guany econòmic. Amb cooperació i compromís, la XAREC vol ser palanca de canvi del model turístic i hostaler, posant les persones, el territori i la cultura al centre.

Ens sembla un pas ferm per a Arç Cooperativa i per l’economia social i solidària que hi hagi acords de col·laboració amb entitats com la XAREC. Per això, aquest nou conveni que hem signat al desembre ens obre la porta a aprofundir la intercooperació entre xarxes. L’objectiu de l’acord és mantenir i millorar l’oferta d’assegurances adreçada al conjunt de persones sòcies de la XAREC. En especial, es vol reforçar el desenvolupament de l’assegurança ètica i solidària en el mercat social. Alhora, aquest conveni vol esdevenir una plataforma facilitadora per al desenvolupament d’altres futures col·laboracions en el marc de l’impuls de l’ESS a territori català.

Com deiem, la XAREC i Arç hem posat a bullir l’olla del cooperativisme per incorporar-hi una recepta més. Aquest conveni serà molt útil per a les sòcies de la XAREC. Garanteix un accés de consultoria de programes d’assegurances pels projectes adherits. En especial, activa una gestió de programes de pòlisses específiques per a empreses i entitats amb una disminució de costos, fruit de la compra col·lectiva. Algunes de les responsabilitats asseguradores de les empreses cooperatives inclouen, per exemple, danys materials, patrimonials i de responsabilitat.