És el quart any que la Plaça Catalunya de Barcelona acull la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària. És una mostra de com el cooperativisme guanya pes a la quotidianitat urbana, alhora que posa l’ESS al bell mig de la ciutat comtal. Una alenada d’aire fresc en la voràgine de consum que hi ha al centre barceloní.

Del 21 de desembre al 4 de gener la plaça de Catalunya serà l’escenari de la quarta edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, en la qual participaran entitats, empreses i projectes de l’àmbit del consum responsable i l’economia social i solidària.

Des de l’Ajuntament expliquen que “la Fira és l’espai que, per Nadal, mostra a la ciutadania que és possible fer consum responsable i que l’economia social i solidària i de proximitat és ja una realitat a Barcelona. Al llarg de dues setmanes, la Fira mostrarà com és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat. Enguany es posarà un èmfasi especial en el consum responsable, els seus principis i les seves pràctiques”.

Hi haurà activitats per donar a conèixer el consum conscient i les persones visitants trobaran prop de seixanta projectes, entitats i empreses d’economia social i solidària que ofereixen un ampli ventall d’oferta d’artesania, alimentació, roba, cultura i coneixement, llibres, salut, cura, entre altres. La Fira és l’oportunitat per conèixer de primera mà projectes cooperatius catalans que estan transformant amb feina de formigueta l’economia local.

Ara bé, és interessant també fer una reflexió abans de les festes i plantejar-se quin tipus de regals volem fer. No per ser de l’ESS cal promoure una voràgine consumista. El consum responsable també passa per no comprar per comprar. Per exemple, en les joguines, és millor la quantitat o la possibilitat de joc que donin als infants? Podem acordar que regalarem una única cosa per festes? I si regalem experiències, vivències o coneixements? Segur que hi ha moltes maneres de fer un consum conscient durant les festes de Nadal.