Un any més hem participat en el certamen que convoca la FaPaC per setè any consecutiu. L’objectiu d’aquests premis és compartir, visibilitzar i reconèixer la tasca que fan les AMPA i AFA federades arreu de Catalunya. Des d’Arç Cooperativa donem suport a aquesta organització que impulsa accions educatives i comunitàries. Enguany, la nostra presidenta ha participat en el lliurament dels premis.

Els premis FaPac s’han convocat enguany per setena vegada, celebrant de nou la tasca imprescindible de les AMPA i AFA arreu de Catalunya. Aquests premis volen reconèixer, visibilitzar i compartir les accions educatives i participatives que impulsen les associacions federades catalanes. Hi havia tres categories diferenciades:

  • Premi “Tothom a l’AMPA/AFA”, que vol guardonar l’experiència de participació associativa que impliqui a totes les famílies del centre educatiu. Per exemple, a través de grups de teatre, corals, trobades comunitàries, activitats culturals, festes que facin visible la diversitat, plans d’acollida, etc.
  • Premi “Transformem la societat”, que vol premiar els projectes transformadors que incideixin en la societat. Per exemple, projectes d’economia social i solidària, que treballin per la igualtat de gènere, la conscienciació de drets per minories, LGBTIQ+, per una societat inclusiva, la reivindicació d’una escola pública de qualitat, d’ecologia sostenible, etc.
  • Premi “Fem xarxa per la qualitat educativa”, que vol reconèixer les iniciatives de treball en xarxa dels diferents membres i agents de la comunitat educativa. En especial, es valoren els projectes que demostrin que un treball enxarxat repercuteix positivament en la qualitat educativa. Per exemple, amb iniciatives que facin reforç escolar, gestió de biblioteques, projectes de col·laboració amb entitats locals, activitats que emprin el capital cultural de les famílies per reforçar el projecte educatiu del centre, etc.

La presidenta d’Arç Cooperativa, Lourdes Garcia, ha participat en l’acte de lliurament de premis. Des de la cooperativa hem patrocinat els dos tercers premis de la categoria “Tothom a l’AMPA/AFA” i “Fem Xarxa per la qualitat educativa”. Per primera vegada, aquest acte d’entrega dels guardons s’ha fet fora de la ciutat comtal: ha estat Lleida la ciutat que ha acollit la cerimònia dels Premis FaPaC 2019.

La FaPaC és la federació d’AMPA més gran de Catalunya, tant a primària com a secundària. Aglutina més de 2.300 AMPA i AFA repartides en prop de 800 municipis i representen unes 500.000 famílies d’alumnat escolar. El 95% de les AMPA de primària de centres públics són sòcies a la FaPaC, igual que el 66,1% d’instituts públics i el 18% d’escola concertada. Des de l’any 1975 la FaPaC dóna força al moviment associatiu de mares i pares d’alumnes, fins a convertir-se en la federació d’AMPA més important de Catalunya. És l’espai de relació, coordinació i treball comú entre les AMPA de Catalunya. Els principals valors de la federació se centren en la participació, representativitat, transparència i independència. La FaPaC és part de les més de 2.000 organitzacions que confien en nosaltres i que posen les seves assegurances en mans d’Arç Cooperativa.