A finals d’abril d’aquest 2024, el Programa de l’ONU per al Medi-Ambient va anunciar la creació del Forum for Insurance Transition for Net Zero (FIT). Es tracta d’una nova aliança internacional del sector assegurador per avançar cap a un model de zero emissions.

El fòrum està format per 19 companyies asseguradores i reasseguradores, de les quals cap té la seu ni als Estats Units d’Amèrica ni a l’Estat espanyol. Aquestes companyies reben el suport d’autoritats supervisores i representants del món acadèmic, investigador i de la societat civil. En total són 46 entitats les que participen en aquesta aliança.

El fòrum és l’alternativa a la Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), conglomerat que tenia l’objectiu de ser l’aliança del sector assegurador per al clima més gran. El fòrum va topar amb la pressió política i judicial, principalment als Estats Units. La NZIA era una de les coalicions sectorials que van néixer sota el paraigua de la Glasgow Financial Alliance for Net Zero creada a la COP26 de Glasgow el 2021.

Algunes analistes creuen que el fracàs de la NZIA eren els seus objectius transformadors. Els fiscals generals d’una vintena d’Estats dels EUA van escriure una carta pública a les companyies asseguradores que formaven part de l’aliança en la qual posaven en dubte la legalitat del seu compromís per impulsar una agenda pel clima.

Aquests fets demostren que el sector assegurador juga un paper fonamental com a peça clau del sistema financer. El succeït posa en evidència la necessitat que les assegurances siguin participes dels canvis necessaris per avançar cap a un model sostenible tant pel que fa al medi ambient com amb els col·lectius i les societats. En aquest moment que vivim, certificats que demostren les bones pràctiques en matèria mediambiental, d’inversió i de democràcia, com el segell EthSI, prenen més importància que mai.