Al dossier 41 de La Marea es publica un imperdible dossier sobre les cooperatives, corroborant que aquestes són un model alternatiu de creixement. Us convidem a que llegiu el dossier complert, però aquí reproduïm la introducció a aquests interessants reportatges. 

L’última crisi econòmica ha evidenciat més que mai els problemes intrínsecs al model econòmic capitalista que regeix en la major part del planeta. La resposta dels governants i dirigents empresarials a la recessió ha estat afeblir encara més les condicions laborals, amb salaris més baixos, falsos autònoms, major precarietat o l’autoocupació com a única opció. Tot això amb l’objectiu de millorar la productivitat, però és obvi que es tracta, en essència, de mantenir els marges de beneficis del capital que controla l’ecosistema empresarial. No obstant això, si calgués buscar un efecte positiu de la crisi destacaríem l’augment considerable de cooperatives i altres iniciatives de l’anomenada economia social -sense anar més lluny, La Marea és editada per una cooperativa-. En el dossier de #LaMarea41 parlem d’empreses en les quals són els propis treballadors i treballadores els qui porten les regnes i són capaces de competir en l’economia capitalista.

També recollim altres conceptes i models col·laboratius, sense oblidar alguns dels seus aspectes més crítics i vulnerables. El dossier es complementa amb un especial sobre el funcionament de la Borsa i la seva relació i impacte en l’economia real. És el començament, a manera d’aperitiu, de #YoIBEXtigo, la sèrie de reportatges i informes sobre les grans empreses de l’Ibex 35, fruit d’una campanya de micromecenazgo en la qual més de 3.300 persones han contribuït fins a reunir gairebé 100.000 euros amb l’objectiu de publicar informació que pugui resultar útil per controlar al poder econòmic i, en definitiva, transformar el sistema en què vivim.