Traduïm aquesta notícia publicada a El País sobre l’Economia Social Solidària a Barcelona

Barcelona aposta per l’economia social i solidària: El Consistori forma 15 projectes que es finançaran amb banca ètica i ‘crowdfounding’

L’Ajuntament de Barcelona, capitaneado per Ada Colau, aposta per fomentar l’economia social i solidària i ha creat una nova àrea dins de Barcelona Activa per activar aquest tipus de projectes a la ciutat. El Consistori pretén destinar dos milions d’euros, aquest proper 2017, a projectes que incentivin aquest tipus d’economia.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, Jordi Via, han anunciat aquest dimarts al matí que l’edifici on se situava el consorci del Far, al barri de la Barcerloneta, es convertirà al nou espai de Barcelona Activa per impulsar aquest tipus de polítiques econòmiques.

Des del Consistori s’han creat diferents programes als quals accedeixen els emprenedors per construir els seus projectes d’economia social. Els tres programes principals són: Construïm en femení altres economies, destinat als projectes liderats per dones; Camí a la solidesa, que serveix per consolidar les iniciatives; i la Comunificadora, un programa amb el qual s’impulsen projectes d’economia col·laborativa on en diverses sessions formatives s’estudien els models de negoci i les fonts de finançament gràcies a la banca ètica o el crowdfounding.

De les 30 candidatures que ha rebut per participar en la primera edició de la Comunificadora han estat seleccionades 15. “Es pot generar dinamisme i innovació econòmica a través de projectes d’economia col·laborativa”, ha remarcat Pisarello.

Projectes d’economia social

Dels 15 projectes que actualment participen en l’oferta formativa de Barcelona Activa EL PAÍS ha seleccionat tres.

Som Mobilitat. El president d’aquesta cooperativa de consum, Ricard Jornet, participa al programa la Comunificadora. “Volem desenvolupar un servei de mobilitat elèctrica compartida on, a través del telèfon mòbil, puguis llogar i compartir vehicles elèctrics”, sosté. La cooperativa treballa per obrir una plataforma amb la qual a través del telèfon mòbil poder localitzar, reservar i obrir els vehicles que lloga la cooperativa o d’aquelles persones que disposin d’un i vulguin compartir-ho a canvi de generar-li un benefici. Jornet i els seus socis han obert una campanya de finançament mitjançant la plataforma Degoto.

Katuma. És un projecte de Coopdevs, una associació sense ànim de lucre que dissenya programari lliure per fomentar i promoure àrees d’economia social. Coopdevs desenvolupa eines tecnològiques per solucionar necessitats específiques de gestió d’aquest tipus d’entitats. Sergi Alonso participa en la comunicadora i destaca que Katuma és una eina per a administradors, membres i productors de grup de consum col·laboratiu. Alonso assegura que els productors són els principals interessats a disposar unes eines i un programari que els permeti desenvolupar el seu treball amb els diferents grups de consum.

Footprint. Ivan Pisa és un jove de 29 anys originari de Sibèria. Porta menys d’un any vivint a Barcelona però té una idea de projecte clara. “Vull connectar el turisme amb el món socialment responsable”, argumenta Pisa. El seu projecte es troba en una fase molt embrionària però la seva idea és crear un mapa d’empreses i entitats socials. “Hi ha turistes que volen fer un consum responsable quan vénen a Barcelona i vull involucrar a tots els actors perquè això sigui possible”, argumenta Pisa.