La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAPAC) aplega el 76% d’AMPA de Catalunya. Representa el 66% de famílies de tots els nivells educatius no universitaris: de l’escola bressol a l’educació secundària i l’educació especial.

Aquesta federació confia les seves assegurances a Arç Cooperativa i hi hem volgut parlar per conèixer-la una mica més. Conversem amb la seva presidenta, Montserrat Conejo. Sota l’etiqueta #ConfienEnNosaltres, us compartim les experiències dels nostres companys de viatge.

 

“Ens impulsa la millora de les polítiques educatives”

Què és FAPAC i quines activitats porteu a terme?

La FAPAC és una entitat sense ànim de lucre que aglutina les AMPES dels centres d’ensenyament que cursen l’ensenyança obligatòria. Estem des de zero a divuit anys, totes les etapes de l’educació amb AMPES es poden federar.

La federació es va crear l’any 1975 per tenir un espai que fes d’altaveu per a les famílies dins de l’educació. En aquests anys s’han viscut molts canvis, tant a la federació com en la societat, però mantenim la idea primordial: que les AMPES estiguin connectades i puguin participar i tenir veu davant de l’administració. Actuem com a interlocutor de totes aquestes associacions envers l’administració pública, aglutinant les seves demandes i necessitats. El que nosaltres demanem és la participació d’aquestes associacions. Les AMPES han de dir què pensen i FAPAC només n’ha de ser la veu.

Quins projectes desenvolupeu actualment?

El principal objectiu és garantir la nostra missió: la defensa d’una educació pública, de qualitat, catalana, laica, equitativa, integradora, inclusiva, gratuïta, democràtica i coeducativa. A més, fem dinamització al territori.

Una de les coses que hem fet és reorganitzar-nos. Per exemple, només a les comarques de Barcelona hi havia vora 1.400 AMPA! Per tal d’arribar a tothom, impulsar la participació i la proximitat, es va decidir dividir aquesta zona segons els serveis territorials que hi ha a cada espai. Avui dia, tenim dividida tota Catalunya conforme als serveis territorials estructurats pel Departament d’Ensenyament. Així, hem aconseguit una interlocució més directa i que dóna resposta a les diferències de cada centre, territori o casuística. No és el mateix una escola rural que una urbana, per exemple! A més, les AMPA estan formades per persones voluntàries, que dediquen un temps molt valuós i un esforç enorme per poder tirar endavant les activitats de l’associació a les escoles públiques.

Oferim assessorament i ajudem les AMPA en la seva gestió. Intentem resoldre tots els dubtes que ens presenten, si podem. També tenim diversos projectes i convenis signats amb la Diputació de Barcelona i amb col·legis professionals.

Què destacaríeu d’aquestes quatre dècades de feina?

Des de les retallades, hi ha hagut molt de moviment. Intentar superar les mancances que aquestes comporten, lligades també a la manca d’interès de l’administració pública en invertir en educació. Hauríem d’estar en un 6% del PIB i encara ens falta molt per arribar a aquesta xifra. També la ILP per la sisena hora… Són algunes de les iniciatives que hem liderat.

Hem anat evolucionant i canviant segons els reptes que ens hem anat trobant. Un altre tema que ens preocupa molt és el de la pobresa infantil. Això va lligat a les beques menjador, per exemple. Demanem la baixada de ràtios perquè no es tanquin grups a cap centre educatiu. Alhora, reclamem que es faci una planificació com cal dels centres i de les necessitats demogràfiques dels cursos, tant a Primària com a Secundària. Un altre camp que està mancat d’inversió és la formació continuada i el reciclatge del cos docent. En resum, ens impulsa la millora de les polítiques educatives.

Com a organització, quins reptes teniu?

Des que vaig entrar com a presidenta el març del 2016 tinc tres punts en el projecte. El primer era la divisió territorial, que ja t’he comentat abans. El segon és apoderar les dones, perquè no arriben a espais de decisió, quan a les AMPA majoritàriament hi ha dones. En canvi, només veus homes als càrrecs de responsabilitat. Per això, cal que les mares que participen en les AMPA emprenguin aquest repte i entrin als cercles de responsabilitat. Aquest és un repte molt difícil: sense un canvi social profund serà complicat d’assolir.

Des del moment que les dones hem d’assumir una jornada triple, un triple esforç en tots els àmbits… Primer, que et reconeguin i no et deneguin la teva validesa en l’ambient de masclisme social. Segon, compatibilitzar horaris laborals, tasques domèstiques i espais de militància és molt complicat per les dones. Però és molt important que les dones passin a ocupar càrrecs de més responsabilitat, perquè a les AMPES elles són les que realment coneixen de primera mà què passa a cada centre, qui són les famílies que en participen, quines necessitats s’han de resoldre… Elles assumeixen tot el que és feixuc i invisible. Haurien de ser les que prenguin les decisions, també.

El tercer repte és intentar canviar, en la mesura del possible, les polítiques educatives. I tot i que és difícil, hi ha hagut una evolució en les famílies. Tenen inquietuds, estan implicades en el món educatiu i s’estan mobilitzant. Això és un gran què.

Des de quan sou clients d’Arç Cooperativa?

Fa quatre anys. Ens vam decidir per Arç perquè es troba dins del mercat social. Això era molt important per a nosaltres. Ens vam plantejar que no podíem continuar aliens al capitalisme. Som famílies i volem comerç de proximitat, promoure consum responsable i arrelat al territori. Les AMPES són així, també, tenen relacions imprescindibles amb el barri, amb el districte… Fomentar l’entorn també significa apostar per una economia social i solidària!

També ens genera empatia la manca d’ànim de lucre de les cooperatives. Per nosaltres, que treballem des de la militància i l’altruisme, ens semblen valors molt importants. Així, tenir aliances i relacions amb el cooperativisme és la decisió més natural per FAPAC.

Des d’aleshores oferim a les AMPA el paquet d’assegurances que tenim contractat a través d’Arç Cooperativa, a banda de contractar automàticament la pòlissa de responsabilitat civil per a totes les nostres associacions federades.

Teniu altres vincles amb l’ESS?

Tenim convenis amb Abacus i amb Més Opcions. A través del nostre carnet FAPAC, volem que les famílies federades tinguin descomptes diversos. Per exemple, en l’espai cultural volem contribuïr a facilitar l’accés al lleure educatiu per la canalla i per tota la família.

Què us ofereix Arç que no heu trobat en altres corredories d’assegurances?

Es tracta d’un servei socialment responsable. Això és cabdal. Que Arç tingui com a pal de paller la transparència i la mutualitat és molt rellevant per a nosaltres.