Des de fa dos anys les cooperatives de nova creació han crescut més ràpidament a la ciutat de Barcelona. L’any 2017 van arrencar 61 projectes cooperatius, el doble de les que es van crear l’any 2015. Bones notícies pel model empresarial que aposta per l’economia social i solidària!

En aquest article de la Cadena SER, atribueixen aquest creixement al canvi legislatiu que permet crear una cooperativa amb només dues persones sòcies. Això hauria facilitat que més projectes d’autoocupació, per exemple, s’hagin posat en marxa. Però segons explica a aquest mitjà Álvaro Porro, el comissionat d’Economia Social i Solidària del consistori barceloní, hi ha altres elements més enllà de la modificació legal. Hi hauria un component de canvi social, que per Porro, “té a veure amb elements generacionals i socioculturals perquè cada vegada hi ha més gent que intenta buscar altres maneres de fer economia, més coherents amb els seus valors”.

Actualment, a la ciutat hi ha vora un miler de cooperatives. La majoria es localitzen a l’Eixample i Sant Martí. Des d’Arç Cooperativa formem part d’aquesta estadística: som a l’Eixample dret, en l’espai de coworking del grup ECOS. A la infografia que hem penjat per il·lustrar aquest article podeu veure els projectes de l’economia social i solidària que estan en marxa a Barcelona, segons dades del consistori. També s’inclouen iniciatives que no tenen la forma jurídica de cooperatives però que treballen amb els valors de l’ESS.

Més enllà de l’àmbit municipal de la ciutat comtal,  segons la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), que compta amb 526 cooperatives federades, el 90% de les cooperatives de treball va mantenir o augmentar l’ocupació durant l’any 2016. El 2017 es van crear 166 cooperatives a territori català, segons explica la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat). D’aquestes, 55 estaven compostes per només dues persones sòcies, aprofitant aquell canvi legislatiu que ja hem citat. Tot i això, la majoria de les cooperatives noves comptaven amb tres socis o més, quelcom que reflecteix una dimensió major dels projectes.

La Confederació catalana apunta que en la seva composició global es troba una prevalença de les cooperatives de treball associat, amb un total de 132. Un altre aspecte interessant que destaca és la creació de sis cooperatives integrals i dues cooperatives de segon grau, quelcom que denota un grau important d’intercooperació. A més, també posa èmfasi en la creació de set projectes de cohabitatge a Catalunya. El 2016 se’n van crear tres, així que es denota un increment que potser respon a l’aposta per nous models d’accés a l’habitatge.