Vam participar en el podcast de FETSCoopera per explicar què són les assegurances ètiques i quin impacte tenen en el món financer. Va ser-hi el nostre soci Jordi Via, conjuntament amb en Sergi Salabert, coordinador del segell EthSI, per parlar de com afrontar el repte de disposar d’un ecosistema d’assegurances compatible amb els valors de l’economia social i solidària. Us compartim el podcast i un fragment de l’article que l’acompanya. 

El món de les assegurances és una pota clau del sistema financer i cada any mou al món més de 290.000 milions d’euros. Les assegurances són una eina inevitable en el moment de dur a terme qualsevol activitat econòmica, ja sigui per disposar d’infraestructura (magatzems, vehicles, etc) o per gestionar l’entorn laboral (mútues, etc.). L’economia social i solidària necessita, d’una manera o d’una altra, d’assegurances accessibles compatibles amb els valors que promou.

La penetració de productes d’assegurança ètica a Catalunya és, ara per ara, escassa. Tot i així, i contra el que es podria pensar en un principi, l’ecosistema de les assegurances ètiques a Catalunya es troba força desenvolupat. Si bé a nivell europeu existeixen mecanismes per a certificar o destacar pràctiques concretes i o productes d’assegurança locals a diversos països, com són els casos de França o de la revista Ethical Consumer a Gran Bretanya, el model que s’està implantant aquí va més enllà i busca certificar globalment les empreses o entitats proveïdores d’assegurances.

És en aquest sentit que el segell EthSI és un pas ambiciós que permet fer entendre a l’usuari quin ús es fa dels diners. L’objectiu del segell és de recuperar la funció social de l’assegurança com a dispositiu d’ajuda mútua, i per aquest motiu inclou no només una sèrie de criteris bàsics -per exemple, certificar que els diners no s’inverteixen amb finalitats poc ètiques com la industria de l’armament- sinó que monitoreja l’impacte global de les asseguradores, corredories i assegurances en la societat. Estableix diversos nivells d’acreditació en base a criteris de responsabilitat social, impacte o medi ambient, entre d’altres, als quals les entitats acreditades es comprometen a aprofundir a mig termini mitjançant compromisos especifics. Aquest monitoreig no es limita al moment de la certificació, sinó que es realitza en permanència a través de l’Observatori de les Finances Ètiques.