Formem part de l’equip docent del títol d’especialització en Economia Social i Solidària que ha creat Ponent Coopera -l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida-  i la Coordinadora d’ONGD, homologat per la Universitat de Lleida. El nostre soci Javier Gómez participarà en la sessió sobre finances ètiques: “Els diners com a suport de la col·lectivitat”.

Com expliquen al seu web Ponent Coopera, aquest curs sorgeix de la cooperació entre l’àmbit universitari i el moviment cooperatiu i solidari. El seu objectiu principal és construir un marc conjunt d’aprenentatge, formació i debat sobre les economies transformadores. És a dir, sobre les potencialitats, els trets diferencials i també els reptes o limitacions de l’ESS. Aquesta formació posarà èmfasi en la construcció i consolidació de projectes econòmics del mercat social i/o cooperativistes, i també en la presentació de casos concrets i pròxims ja existents que siguin exemples de les estratègies de transformació de l’actual model socioeconòmic. 

El curs segueix una metodologia que combinarà pràctica i teoria. La pràctica consistirà en presentacions de propostes concretes de producció de béns, serveis i relacions socials alternatives, als àmbits i sectors on treballen i cooperen les ponents convidades. En acabar cada sessió, l’alumnat podrà disposar d’una aproximació precisa a cada projecte en relació als seus àmbits i/o sectors, i alhora conèixer de primera mà propostes de l’ESS que funcionen.

L’economia social i solidària és una proposta en creixement, tant per l’augment del seu volum econòmic, de la quantitat de persones que hi treballen o hi estan associades, i per l’interès social i polític cada vegada més ampli que genera. En part conseqüència de la darrera crisi econòmica i dels seus efectes encara plenament vigents, l’ESS ha posat damunt la taula la necessitat d’un canvi d’estratègia i l’aposta per una economia arrelada, pròxima, responsable, capaç de posar al centre la vida i les pràctiques democràtiques d’equitat i de sostenibilitat.

Aquesta formació s’adreça especialment a tres col·lectius. Primer, a totes aquelles persones que ja participen activament en el món cooperativista i de l’economia social i solidària, i a totes aquelles que estan planejant impulsar algun projecte en el teixit social. Segon, a totes les persones d’administracions públiques -locals o d’altres espais institucionals- que treballen en àmbits com l’atenció a l’exclusió social, processos d’intervenció comunitària, promoció de l’ocupació, impuls econòmic… Tercer, a persones amb graus universitaris que busquen una especialització i alhora la possibilitat de convertir en realitat els coneixements adquirits en els seus estudis superiors. Podeu trobar més informació en el díptic d’aquesta formació, descarregable en aquest enllaç.