Ahir, dimarts 25 de setembre, vam participar en l’entrega dels II Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Arç Cooperativa entregava el guardó del Projecte de Petit Format de l’Associacionisme Cultural Català. El premi el va guanyar el grup Naltrus Teatre de Santa Coloma de Queralt. 

Des de fa dos anys l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català convoca els Premis Antoni Carné amb l’objectiu de reconèixer i donar prestigi al conjunt d’entitats de les terres de parla catalana que fan feina de formigueta per fomentar i preservar la cultura i el progrés social. Aquesta entitat és l’organitzadora del certamen i també és editora de la revista Tornaveu, especialitzada en associacionisme i cultura popular catalana.

Com avançava Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, l’associacionisme és un dels elements cabdals de la identitat cultural catalana, juntament amb la llengua. Sovint, però, la cultura popular i les seves associacions semblen quedar en un paper de segona per davant d’altres formats i/o maneres de producció cultural més massives. Els premis volen contribuir a prestigiar la tasca anònima de totes les entitats culturals, sigui quin sigui el seu àmbit d’actuació.

Enguany la cerimònia s’ha dut a terme al Centre Cultural de Terrassa. Els II Premis Antoni Carné han reconegut cinc categories:

  • Premi Ens a la Persona: reconeixement per Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, que treballa per donar suport en el seu procés d’integració a la societat catalana a les persones migrades que venen a Catalunya
  • Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació: s’ha reconegut al programa “Gaudeix la Festa” de Canal Blau, la televisió pública del Garraf
  • Premi Arç Cooperativa al millor projecte: s’ha premiat al grup Naltrus Teatre pel millor Projecte de Petit Format de l’Associacionisme Cultural Català, un col·lectiu que vol estendre l’afició teatral en aquest municipi de la Baixa Segarra
  • Premi Previsora General al millor projecte: s’ha guardonat a Ésdansa, el Festival de la dansa d’arrel tradicional, pel Projecte de Gran Format de l’Associacionisme Cultural Català
  • Premi BBVA de l’Associacionisme Cultural Català a l’Entitat: s’ha guardonat a TonisTaradell, festa tradicional d’interès nacional

Arç Cooperativa continuarà donant suport i promovent la cultura popular catalana, pal de paller de la creació de comunitats riques, diverses, defensores de les tradicions però també impulsores d’innovació i transformacions socials. Gestionem les assegurances de molts col·lectius culturals i impulsem propostes per garantir-ne la seva trajectòria. Gràcies per confiar en nosaltres!