Des d’Arç Cooperativa tenim un compromís ferm amb la cultura popular catalana. Volem ajudar a facilitar i promoure les activitats associatives que mantenen vives les tradicions de balls, músiques, representacions artístiques, receptes culinàries… que conformen la nostra memòria i el nostre present. Per això, enguany patrocinem la gala del Festivitas Bestiarum.

El 25 de novembre l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha programat la gala del Festivitas Bestiarum, l’endemà del Dia Europeu del Bestiari Festiu. A la gala es fa el nomenament de l’Ambaixadora del següent any pel Bestiari Festiu i es lliuren els Premis BEST. Com a acte previ, una desena de figures de bestiari festiu faran una passejada pels carrers de Manresa. Els premis BEST neixen l’any 2014 de la mà de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Es convoquen un cop l’any, amb l’objectiu de valorar i reconèixer la feina o trajectòria d’aquelles persones i organitzacions que han destacat per la seva contribució a promoure el món del bestiari festiu. I, en conseqüència, la difusió i defensa de la cultura popular catalana.

Alhora, els premis BEST també reconeixen les millors iniciatives impulsades per part d’entitats federades. Vora una desena de projectes han presentat la seva candidatura per la feina desenvolupada durant l’any 2018. La cita per la gala serà al Teatre Conservatori de la Plaça Sant Domènec de Manresa, a les 12:30 hores. En acabar, s’oferirà a les persones assistents un petit refrigeri acompanyat de les ballades de lluïment de les figures del bestiari festiu. 

Com a prèvia a la gala, el dissabte 24 de novembre s’ha programat tota una sèrie d’activitats en col·laboració amb agrupacions d’arreu dels territoris de parla catalana per celebrar l’efemèride de la cultura popular. A Manresa es farà una cerca-vila de bestiari amb pirotècnia, que comptarà amb la participació dels Drac de Botafocs (Castelló de la Plana), el Drac el Masellot (Lavern), el Pollo (Prat de Llobregat), l’Espanta-Rucs (Sant Jaume dels Domenys), el Griu (Tarragona), la Víbria (Castellar del Vallés), la Víbria de Xàldiga (Manresa) i la Mulassa de Xàldiga (Manresa).

El cartell d’enguany té el català, l’occità i el francès com a idiomes. Així es vol reconèixer la vinculació d’aquestes tradicions, més enllà de les fronteres estatals. Aquesta aliança entre l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya amb la Fédération des Totems Occitans et Catalans, la seva homòloga occitana, vol potenciar la divulgació del Dia Europeu del Bestiari Festiu. L’objectiu és implicar i apoderar totes les entitats i associacions que formen part del bestiari festiu, perquè es facin seva la diada i la celebrin. Alhora, també es vol promoure un reconeixement oficial d’aquestes tradicions culturals per part de les institucions europees. Per tot plegat, els dies 24 i 25 de novembre són unes dates reivindicatives pel bestiari festiu.