Arç Cooperativa col·labora a encendre la nit patrocinant el segon concurs d’enceses de Catalunya, que enguany se celebrarà el dissabte 4 de maig a Riudoms. Patrocinis així són mostra de com volem donar suport i cooperar amb la cultura popular catalana.

Al maig es concentraran vuit colles de diables al municipi de Riudoms, en el Baix Camp, per celebrar el segon concurs nacional d’enceses. L’organitza la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, formada per 248 colles, distribuïdes en 41 comarques del Principat, les Illes Balears i la Catalunya Nord. El llistat de colles de diables participants inclou els Diables de Manresa-Xàldiga; els Diables de les Borges Blanques – Grup Recerca; els Diables Foc i Gresca; els Diables Voramar del Serrallo; els Diables de la Creu Alta de Sabadell; els Diables de Terrassa; el Ball de Diables dels Monjos-Spantus; i el Ball de Diables de Ribes – Colla Jove.

Des de la nostra corredoria col·laborem econòmicament per segona vegada amb aquest certamen; l’any passat, en la primera edició, ja vam ser part de les organitzacions patrocinadores. Les colles, provinents d’arreu del territori, competiran en dues rondes. La primera serà una ronda lliure i sense restriccions, en la qual les colles podran disposar de tota la pirotècnia que desitgin per l’actuació. La segona serà sorpresa i els participants l’hauran d’afrontar de manera improvisada, disposant únicament del material pirotècnic que l’organització posi a la seva disposició en aquell moment.

El Ball de Diables és una de les representacions festives més antigues de cultura popular i tradicional catalana amb referències escrites l’any 1150 al Principat i el 1512 al País Valencià. A partir de la dècada dels anys vuitanta, amb els correfocs l’element festiu experimenta una gran popularitat amb la creació de noves colles, fora de la zona tradicional del Ball de Diables estenent-se per tots els racons dels Països Catalans.

encendre