El passat 9 de maig, Arç Cooperativa vam participar de la Primera Trobada de Projectes de Consum Responsable. La jornada, organitzada per la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, va aglutinar 40 persones de 36 entitats diferents. La trobada va suposar una oportunitat de coneixença entre les entitats i l’administració on van aflorar necessitats i possibilitats d’intercooperació.

La Primera Trobada de Projectes de Consum Responsable, que va tenir lloc a InnoBA-Can Jaumandreu, va comptar amb una important representació dels projectes que fomenten el consum responsable i que han rebut suport de l’Ajuntament de Barcelona durant el període 2016-2018 o que han demanat una subvenció per l’any 2019. La sessió va tenir com a objectius donar visibilitat als diferents projectes, promoure el treball en xarxa i fomentar la intercooperació entre les entitats.

La jornada va estar dinamitzada per professionals de Nusos Cooperativa i va comptar amb diferents dinàmiques. La primera, “l’aperitiu de projectes”, va oferir un espai de coneixença entre les entitats amb la voluntat de visibilitzar els diferents projectes i propiciar processos d’enxarxament. Gràcies als resultats que ens ha facilitat l’Ajuntament de Barcelona, sabem que vuit de cada deu entitats vam descobrir noves iniciatives.

En segon lloc, vam participar de la dinàmica “la batedora i la sopa”, un debat deliberatiu que tenia per objectiu impulsar activitats i projectes que promoguin el consum responsable a través d’accions d’intercooperació parant especial atenció als espais i programes que impulsa o col·labora l’Ajuntament de Barcelona. Entre aquests projectes en destaquen la Setmana del Consum Responsable, la Fira de Nadal de Consum Responsable i Economia Social i Solidària, l’Espai de Consum Responsable o el Consell de Consum. La gran major part de les entitats que vam participar de la jornada, vam mostrar la nostra voluntat de seguir creant sinergies i establir noves col·laboracions amb altres entitats.

La jornada es va tancar amb la dinàmica del “tupper” i les valoracions finals dels participants. Moltes entitats vam destacar positivament la celebració de la sessió, ja que va permetre conèixer de primera mà altres projectes i entitats que treballen pel consum responsable. Ara bé, en la trobada també es van definir alguns reptes compartits com la necessitat de millorar la difusió de les diferents accions i d’arribar a nous públics. Amb l’objectiu de donar resposta a aquests reptes, en la sessió es van plantejar diferents propostes d’intercooperació com una campanya de comunicació de ciutat sobre el consum responsable o la creació d’un catàleg d’activitats i serveis de l’Economia Social i Solidària, entre d’altres. A més a més, els participants vam instar a l’Ajuntament de Barcelona a organitzar noves jornades i a impulsar trobades entre entitats i el consistori per a traçar noves polítiques que potenciïn el consum responsable i transformador.

A la Primera Trobada de Projectes de Consum Responsable vam estar acompanyats per companys i companyes de les següents entitats: acidH, a Granel, AICEC – ADICAE, AREP, Associació de Celíacs de Catalunya, Associació de consumidors de mitjans audiovisuals de Catalunya, Associació Som del Barri, Associació Som La Clau, Banc de Recursos, Biciclot, Banc de Temps, Calàbria 66, Co-Housing Barcelona, CooperaSec, Espai Ambiental Cooperativa, Espigoladors, Estel Tàpia, FETS, Flea Market Barcelona, Fundació La Roda, Impulsem, La Fàbric@, La vida de les Joguines, Lluïsos de Gràcia, L’OCUC, Mescladís, Odela, Opcions, Rezero, Restarters Barcelona, SEBA, Servei Civil Internacional de Catalunya, Tarpuna i TUDANZAS.