Ens trobem en plena desescalada i cada vegada més territoris avancen cap al desconfinament. Això suposa que diferents entitats i organitzacions podran tornar a realitzar activitats que havien quedat restringides des de mitjans de març. Aquesta reobertura genera, en molts casos, nous dubtes. Des d’Arç Cooperativa volem donar respostes a alguns d’aquests interrogants.

Quina responsabilitat tindria la meva entitat si durant el transcurs d’una activitat una participant es contagia del virus SARS-CoV-2 i és diagnosticada com a positiva de la COVID-19? La meva actual assegurança de Responsabilitat Civil (RC) cobriria aquest possible contagi?

Les companyies i entitats asseguradores no cobreixen de forma explícita els danys que una persona pugui tenir a conseqüència d’infectar-se per una malaltia infecciosa o en una situació de pandèmia.

Ara bé, les companyies i entitats es comprometen a assumir les despeses si algú presenta una demanda pel contagi de la COVID-19. Si aquesta demanda tira endavant i l’organització o entitat és condemnada, la companyia asseguradora també n’assumiria el cost. Ara bé, s’haurà de demostrar que la persona s’ha contagiat en el transcurs de l’activitat. L‘empresa o entitat hauran de provar que han complert totes les mesures de seguretat obligatòries per impedir la possible transmissió del coronavirus.

Les entitats del lleure i la declaració responsable

En el cas concret de les entitats de l’educació en el lleure, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició de les famílies i representants legals dels joves un document de declaració responsable.

En aquest document, el o la representant legal afirma conèixer el context de pandèmia provocada per la COVID-19. A més a més, accepta les circumstàncies i els riscos que aquesta situació pugui comportar durant les activitats de l’educació en el lleure. Alhora, la persona es compromet a dur a terme una sèrie d’accions preventives així com a informar de qualsevol variació de l’estat de salut de la persona participant compatible amb la COVID-19.

En aquesta línia, fa unes setmanes vam publicar una notícia on recollim algunes respostes a dubtes sobre com l’estat d’alarma afecta l’assegurança. Llegeix-la o contacta amb nosaltres a través dels canals habituals si tens més dubtes.