• L’edifici Cirerers, una iniciativa de Sostre Cívic dissenyat per Celobert, finalitza l’estructura de fusta de set plantes
  • La gran major part de les empreses que col·laborem amb Cireres som cooperatives de l’economia social i solidària, com Arç Cooperativa que gestionem les assegurances de l’obra i de l’edifici.

Després de sis mesos d’obres, s’ha acabat la construcció de l’estructura de fusta de l’edifici Cirerers, ubicat al barri de Roquetes de Barcelona. Es tracta d’un nou projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús impulsat per Sostre Cívic en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona.

L’edifici de vuit plantes estarà construït principalment de fusta i comptarà amb trenta-dos habitatges i diferents espais comunitaris. Aquests espais han estat definits de manera participativa entre l’equip tècnic d’arquitectes de Celobert i el grup de persones que l’habitaran. El seu objectiu és construir un projecte col·lectiu que resisteixi a la pèrdua de la vida en comunitat i l’atomització a la qual ens empeny la mercantilització de l’habitatge.

Cirerers exterior

 

Cirerers, dinamitzador de l’economia social i solidària

Ara que l’estructura de l’edifici ja és una realitat, volem aprofitar l’ocasió per reflexionar sobre quin impacte té el model de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a l’economia social i solidària i el mercat social.

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús proposa un model de vida col·lectiu, assembleari i autogestionat. Aquests valors es traslladen a l’hora de cercar els proveïdors de béns i serveis, ja que es busquen agents que actuïn fora del cicle econòmic capitalista.

Cirerers comunitat

 

En el cas concret del projecte Cirerers, l’obtenció de béns i serveis ha estat un exemple paradigmàtic de com l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús pot esdevenir un agent que estimuli l’economia social i solidària i reforci el mercat social. I és que en projectes de l’envergadura de Cirerers, la intercooperació esdevé un element imprescindible.

Cirerers és un projecte en el qual participem diferents projectes cooperatius transformadors, cadascun des del seu àmbit d’especialització: Sostre Cívic en la promoció del projecte, Celobert en el disseny arquitectònic i la direcció d’obres, La Constructiva en la construcció, Matriu en l’acompanyament grupal, el Col·lectiu Ronda en l’assessorament legal, Fiare Banca Ètica en el finançament i Arç Cooperativa en la gestió de les assegurances.

Arç Cooperativa, Sostre Cívic i Celobert ja formem part d’altres projectes d’intercooperació com és el cas del grup cooperatiu Ecos. Es tracta d’una iniciativa formada per empreses de diferents sectors de l’economia social i solidària que té com a objectiu promoure el mercat social. Cirerers és un bon exemple de com la intercooperació entre cooperatives del grup pot fer realitat projectes transformadors complexos.

Arç Cooperativa, compromeses amb l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

En els darrers anys, l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús s’està obrint pas a Catalunya. Això és gràcies a l’esforç d’entitats, col·lectius i moltes persones amb qui compartim espais i projectes transformadors.

Des d’Arç Cooperativa estem acompanyant molts grups en la materialització d’aquests nous models de vida comunitaris no especulatius. I ho fem aportant allò que millor sabem fer: la gestió de programes d’assegurances per al sector de l’economia social i solidària.

Actualment estem assegurant els riscos d’una desena de projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús arreu del territori. Aquesta dada mostra l’empenta i l’interès que està prenent aquest model de vida comunitària com a alternativa a l’habitatge especulatiu.

I és que des d’Arç Cooperativa volem ser una peça clau en la consolidació d’aquest nou model d’habitatge comunitari, col·lectiu i assembleari compromès amb el medi ambient i motor dinamitzador del mercat social.

Fotografies: Sostre Cívic