• La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) celebra la seva desena edició del 18 al 24 d’octubre
  • Arç Cooperativa participem de l’exposició presencial el cap de setmana per donar a conèixer les assegurances ètiques i solidàries

Entre el 18 i el 24 d’octubre, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) organitza una nova edició de la FESC que enguany arriba a la desena edició.

La fira, que combinarà el format presencial i virtual, oferirà diferents activitats i xerrades durant tota la setmana. A més a més, aquest any torna la mostra presencial al Recinte de la Fabra i Coats (Sant Andreu, Barcelona) els dies 23 i 24.

Amb el lema “Desfés-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària” la XES reivindica que davant la falsa dicotomia entre economia i vida hi ha una alternativa. L’economia solidària és capaç de resoldre les necessitats socials posant les persones i el planeta al centre.

Si vols més informació de la FESC d’enguany, t’animem a llegir la InfoXES, la publicació especial que edita conjuntament la XES i La Directa.

10 anys del gran aparador de l’economia solidària

L’octubre de 2012 se celebrava la primera edició de la FESC amb el lema “Per una economia al servei de les persones, un altre món és possible”. Al llarg d’aquests anys, la fira s’ha reivindicat, any rere any, i per mèrits propis, com el gran aparador de l’economia solidària a Catalunya.

L’esdeveniment és capaç de congregar cada any centenars d’iniciatives amb un comú denominador que ens caracteritza. Totes supeditem la nostra activitat econòmica a la transformació social i la cura de les persones. En altres paraules, la FESC és capaç de fer visible el mercat social català.

A més a més, les desenes d’activitats i xerrades, converteixen l’esdeveniment en un punt d’intercooperació i de reflexió. Enguany, una FESC amb una trajectòria amb 10 edicions a les espatlles reivindica traçar els punts clau que sobre els quals ha de pivotar l’economia solidària durant els pròxims deu anys: la intercooperació, la sostenibilitat de la vida, l’impacte social, el coneixement obert i la transformació.

fesc 2019

Arç Cooperativa, deu edicions donant suport a la FESC

Des d’Arç Cooperativa sempre hem compartit la importància de celebrar un esdeveniment que sigui una mostra de l’economia solidària catalana i alhora un punt de trobada i d’intercanvi per reflexionar sobre els reptes que té l’ESS.

Compromeses amb el nostre objectiu d’impulsar el mercat social, Arç Cooperativa som una de les entitats que col·laborem econòmicament amb la FESC des de 2015 perquè l’esdeveniment sigui una realitat.

A més a més, participem activament amb la fira amb l’objectiu de donar a conèixer les assegurances gestionades amb criteris ètics i solidaris a la ciutadania. Volem aprofitar aquest espai per explicar com les assegurances també poden ser una eina de transformació, experiència comunitària, vehicle de solidaritat i de cohesió social.

Per això, un any més, tornem a muntar paradeta al Recinte de la Fabra i Coats els dies 23 i 24 d’octubre. Estarem al costat d’altres entitats del sector del finançament i la moneda social.

Alhora, el diumenge 24 d’octubre a les 10.30 h, participarem en la xerrada “10 anys de FESC : el rol de les finances ètiques en l’articulació i la potenciació de l’ESS”. L’activitat tindrà lloc a la Sala Micaela Chalmeta i també es podrà seguir en directe al web de la fira.

La FESC 2021 homenatja a Arcadi Oliveres

“Iniciatives com la FESC no destruiran el capitalisme, però són una mostra d’aquesta presa de consciència. Anem avançant: el progrés del feminisme, la conscienciació dels usuaris i dels consumidors, el notable creixement de les diferents formes cooperatives i d’economia solidària, la sensibilització generalitzada sobre els límits del planeta.”

Amb aquestes paraules descrivia el company i amic Arcadi Oliveres la importància de la fira al suplement InfoXES de la VIII edició de la FESC. L’economista, activista i referent dels moviments socials, que ens va deixar el passat abril, visitava cada any la FESC. A més a més, va ser el protagonista de la conferència inaugural de l’edició del 2019.

arcadi oliveres

La FESC d’enguany ha volgut retre homenatge a aquesta figura clau de l’anticapitalisme, la justícia social, les finances ètiques i els moviments socials de casa nostra. Per això, han dedicat el seu nom a un nou espai del recinte firal. Aquest any, l’Arcadi se suma a altres grans noms de l’economia solidària, el cooperativisme o el feminisme com Benet Vigo, Honora Enfield, Maria Plomera, Santos Hernández, Dolors Abelló, Francesc Martínez de Foix, Joan Peiró, Joan Berney, Micaela Chalmeta i Flora Tristan.

L’Arcadi deia que cada any anava a la fira perquè necessitava aire fresc i esperança. Nosaltres no hi faltarem!