• Ensenyem el cor i publiquem el nostre Balanç Social, l’eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern que impulsa la XES
  • En el document destaquem el Pla de xoc covid-19 executat el 2020 amb l’objectiu de mantenir els llocs de treball i l’atenció a la nostra comunitat juntament amb el desplegament d’una bateria de mesures de suport a la nostra base social

segell balanç social 2021Un altre any, Arç Cooperativa fem públic el nostre Balanç Social corresponent a l’exercici 2020. El Balanç Social és una eina d’autoavaluació impulsada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). L’instrument ens permet mesurar diferents indicadors que avaluen l’impacte social, ambiental i de bon govern de la nostra activitat.

El Balanç Social és un mecanisme de transparència i certificació dirigit tant als nostres clients i entitats proveïdores com a totes les persones i organitzacions que vulguin conèixer amb més profunditat els detalls de la nostra cooperativa. A més a més, ens permet identificar de manera sistemàtica i periòdica les principals millores i aquells aspectes en els quals ens queda camí per recórrer.

Pots consultar el nostre Balanç Social 2021 complert aquí. També pots accedir a la infografia resum dels principals indicadors.

Pla de xoc covid-19 i recuperació econòmica

L’impacte de la crisi de la covid-19 va impulsar a la XES a dissenyar una campanya del Balanç Social 2021 que servís per diagnosticar millor com la intercooperació, les xarxes de suport i les economies comunitàries són elements cabdals per la recuperació de les entitats de l’economia social i solidària (ESS).

En aquesta línia, el Balanç Social acredita que Arç Cooperativa complim el 75% dels indicadors d’intercooperació, un dels nostres principals valors com a cooperativa. A més a més, durant el 2020, el 20% de les nostres compres van ser a entitats proveïdores del Mercat Social, xifra que s’enfila fins al gairebé 30% si tenim en compte entitats membres de la XES, les diferents xarxes de REAS i de l’economia social.

Amb l’objectiu de fer front a les conseqüències de la pandèmia s’emmarquen algunes de les principals propostes del Pla de xoc covid-19 que des d’Arç Cooperativa hem dut a terme durant el darrer exercici. Entre aquestes hi ha diferents mesures de suport a les persones i organitzacions clients i l’avançament de les aportacions econòmiques solidàries a col·lectius per valor de 60.000 €.

Alhora, vam decidir mantenir tots i cadascun dels llocs de treball de totes les persones sòcies i treballadores impulsant i fent possible el teletreball sempre que fos necessari. El qüestionari de qualitat laboral de l’equip de treball recull part d’aquesta aposta pel que fa al nivell de conciliació laboral i familiar (8,19), el grau d’estabilitat laboral (8,88) i el compliment en el pagament de les nòmines (9,56) durant el 2020.

Per altra banda, vam focalitzar part dels nostres esforços en desplegar recursos per garantir el servei i l’atenció a la nostra base social. Així, els resultats del qüestionari de qualitat professional són d’entre 7 i 9 punts. Destaca la nostra capacitat de resposta davant d’urgències (8,72) i l’atenció rebuda (8,91).

Avançant cap a una entitat més ètica, transparent, igualitària i  paritària

En el marc del nostre compromís amb les finances ètiques i solidàries, el 2020 vam arribar a gairebé el 100% de recursos financers obtinguts i dipositats a través d’entitats de les finances ètiques, xifra que millora respecte a l’any anterior.

Pel que fa a la transparència complim el 100% dels indicadors que exigeix el Balanç Social, resultat que millora el 71% de l’exercici anterior. A més a més, les nostres clientes valoren amb un 8,66 el grau de claredat i transparència que oferim en la relació comercial.

El 2020 també vam reduir l’índex de banda salarial del 2,88 al 2,38. Per la seva banda, la bretxa salarial entre homes i dones se situa al 0,2%.

Finalment, pel que fa a la paritat entre gèneres, les dones de la cooperativa hem continuat ocupant el 83% dels càrrecs directius i, alhora, hem ampliat la nostra participació en l’aprovació del pla de treball i del pressupost (66%) i hem augmentat la nostra presència en els càrrecs societaris (50%).

Reptes per al futur

El 2020, a la nostra organització va coincidir la jubilació de 4 persones sòcies treballadores – algunes de les quals havien fundat la cooperativa – amb l’esclat de la pandèmia. Això va suposar haver d’assumir una important reestructuració organitzativa amb la incorporació de noves persones treballadores en paral·lel amb els reptes personals i professionals inherents al teletreball.

Per això, les persones que formem part de l’equip de treball estem duent a terme diferents processos de treball de la dimensió personal i de cures amb l’objectiu de consolidar un equilibri entre l’autogestió empresarial i les realitats individuals de cadascuna.

Una segona proposta de millora és seguir impulsant una millora en els processos i el programari de gestió, un control més exhaustiu de les incidències i un ús més rigorós de les eines de gestió per augmentar la nostra productivitat.

En tercer lloc, en l’àmbit econòmic i financer, el nostre repte és incrementar els fons propis per reforçar els indicadors d’independència financera.

El Balanç Social també ens ha permès detectar altres aspectes en els quals podem avançar com a cooperativa com ara la incorporació de persones radicalitzades o extracomunitàries a l’equip. Alhora, en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental, si bé hem millorat molts indicadors de consum respecte a l’exercici anterior gràcies al teletreball, tenim un important camí per recórrer amb els indicadors mediambientals que se situen en un compliment del 56%.

campanya BS 2021

Fem Balanç Social, fem visible el Mercat Social

A Arç Cooperativa estem compromeses amb el Balanç Social com una eina clau per construir el Mercat Social i donar visibilitat al conjunt de l’ESS catalana. El creixement del Balanç Social com a certificat de qualitat i bones pràctiques permet a la XES treballar perquè les administracions públiques reconeguin el segell en els processos de compra pública.

Som agents de canvi i volem avançar cap a una economia basada en els principis de la democràcia, la transparència i el compromís socioambiental. Treballem per construir una economia que situï les necessitats de les persones i dels ecosistemes al centre. Per tots aquests motius, per transparència i compromís, publiquem el nostre Balanç Social.