• Arç Cooperativa vam entregar el guardó durant la gala d’entrega dels IV Premis Antoní Carné organitzada per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català
  • El Premi Arç Cooperativa a l’Activitat, dotat amb una remuneració econòmica de 1.000 €, busca incentivar i impulsar esdeveniments puntuals de l’associacionisme cultural

L’auditori de l’Orfeó Martinenc (el Clot, Barcelona) va acollir el dijous 25 de novembre la quarta entrega de Premis Antoni Carné a l’Associacionisme Cultural Català. Amb aquests guardons, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) vol reconèixer la tasca de persones i col·lectius per organitzar i difondre l’associacionisme i la cultura popular.

Un any més, Arç Cooperativa patrocinem i entreguem el Premi a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural. Aquest guardó vol donar visibilitat a esdeveniments puntuals de l’associacionisme cultural celebrats arreu de les terres de parla catalana.

Enguany, el premi es va entregar a la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt pel seu projecte Ànima: Cercant l’esperit dels gegants. El jurat va destacar les complicitats que va teixir la colla gegantera amb altres entitats de la població del Maresme. D’aquesta manera, es va poder dissenyar la primera activitat festiva després de la primera onada de la pandèmia.

Des d’Arç Cooperativa volem donar l’enhorabona a l’entitat guanyadora i també a la resta de finalistes: l’Associació els 7 Inferns i l’Associació Cultural L’Empelt.

Durant la cerimònia també es van distingir la tasca d’altres persones i entitats com la Societat Cultural i Esportiva La Lira de Sant Andreu del Palomar de Barcelona, el Centre Parroquial Sant Vicenç de Sabadell, en Salvador Palomar i Abadia, el programa Coblejant i el projecte De l’oblit al faristol de la Federació Catalana de Societats Musicals i l’Associació Musical Vila de Falset.

Javier Gómez Premis Antoni Carné IV

Javier Gómez, soci d’Arç Cooperativa, durant l’entrega dels IV Premis Antoni Carné

Arç Cooperativa i l’associacionisme cultural

Arç Cooperativa col·laborem econòmicament amb els Premis Antoni Carné des de la seva primera edició. D’aquesta manera, ajudem a fer possible aquesta gala de l’associacionisme català. El Premi Arç Cooperativa a l’Activitat està dotat amb una remuneració econòmica de 1.000 €, un diploma acreditatiu i una subscripció a la revista Canemàs.

Javier Gómez, soci d’Arç Cooperativa, va aprofitar el seu discurs durant l’acte d’entrega per retre un homenatge a tot l’associacionisme cultural i la cultura popular. “Heu demostrat una vegada més, i potser ja en són massa, la vostra capacitat de suportar i resistir totes les situacions per difícils i sobtades que siguin”, va recordar Gómez.

El representant d’Arç Cooperativa va apuntar com des de la corredoria d’assegurances hem contribuït a consolidar la capacitat de resiliència de la cultura popular durant els mesos més durs de la pandèmia. L’ajustament de preus, la flexibilitat en els pagaments i l’eliminació de recàrrecs bancaris van ser, tal com va apuntar Gómez, algunes de les mesures que vam aplicar per ajudar a les entitats de l’associacionisme cultural en els moments més complicats de la crisi sanitària i econòmica.

I és que la pandèmia ha fet evident, un altre cop, la capacitat de la cultura popular per vertebrar, a través de l’associacionisme de base, una societat organitzada, cohesionada, plural i diversa.

Són els valors i la pràctica del voluntariat, el treball horitzontal i la capacitat per crear sinergies que posen sobre la taula la capacitat transformadora i de cohesió de l’associacionisme cultural i la cultura popular.

Des d’Arç Cooperativa estem orgulloses de caminar plegades, ajudar-nos en els moments més complicats i construir ponts gràcies als diferents acords d’intercooperació amb associacions i federacions de l’associacionisme cultural.

Guanyadors IV Premis Antoni Carné

Foto de família de les persones i entitats guanyadores dels IV Premis Antoni Carné

Els Premis Antoni Carné i l’associacionisme cultural

Rosa Maria Provencio, presidenta de l’ENS, va destacar en el seu parlament la importància de l’associacionisme en l’articulació de la cultura. Provencio va remarcar la capacitat de l’associacionisme cultural per “fer xarxa, integrar persones nouvingudes, mantenir viva la llengua i transmetre i renovar tradicions.” En definitiva, ser escola de ciutadania.

L’ENS és la confederació de l’associacionisme cultural més important del país. Està formada per 31 federacions de diferents disciplines de la cultura popular. Constituïda el 2005, és la primera entitat que aixopluga el conjunt d’expressions festives que se celebren arreu dels territoris de parla catalana.

Des del 2016, els Premis Antoni Carné reten homenatge a Antoni Carné i Parramon. Carné fou un activista cultural que va fundar i presidir l’Ens de Comunicació Associativa, entitat que fou l’embrió de l’actual de l’ENS.