• L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya organitza el Festivitas Bestiarum 2021 que se celebrarà el 27 de novembre a Tortosa
  • Arç Cooperativa tornem a col·laborar amb la gran gala del bestiari festiu i popular català

Tortosa acollirà la vuitena edició del Festivitas Bestiarum el dissabte 27 de novembre. L’esdeveniment, organitzat per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, és la cita anual més important del bestiari festiu català. El certamen comptarà amb diferents activitats en una jornada on lluiran més d’una desena de bèsties.

Elisenda Carod, guionista i humorista de Catalunya Ràdio, presentarà una gala que se celebrarà a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa. Durant l’acte es retrà homenatge a Jaume Múria, membre fundador de l’Agrupació del Bestiari mort recentment. També es presentarà en Jordi Cubillos, estudiós de la cultura popular, com a persona ambaixadora del bestiari festiu durant el 2022.

L’acte finalitzarà amb la tradicional entrega dels premis BEST. Els guardons reconeixen projectes de les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari i personalitats de la societat civil.

La gala es podrà seguir en directe via streaming a través del Canal de YouTube de l’Agrupació del Bestiari. També es podrà assistir presencialment reservant una entrada a través d’aquest enllaç.

Un any més, Arç Cooperativa és una de les entitats que col·laborem i patrocinem el Festivitas Bestiarum des del nostre ferm compromís amb la cultura popular. La cultura popular, organitzada des de l’associacionisme de base, té una gran capacitat transformadora, ja que comparteix molts dels valors i les pràctiques del cooperativisme i l’economia social i solidària (ESS).

Fotografia d’una ballada de lluïment durant el Festivitas Bestiarum 2020. Autor: Jordi Gatell

La gran festa del bestiari festiu

Any rere any, el Festivitas Bestiarum es converteix en la gran gala del bestiari festiu i popular català. El bestiari popular és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals, siguin reals o fantàstics. Aquestes figures s’exhibeixen en processons, balls i cercaviles durant les festes dels barris, viles i ciutats d’arreu dels territoris de parla catalana.

Catalunya i els Països Catalans són el territori europeu amb més tradició de bestiari festiu amb més de 2.400 figures. Ara bé, trobem exemples de figures festives i populars en moltes altres nacions europees. L’Estat francès (sobretot a Occitània), Bèlgica, Gran Bretanya, Itàlia o Malta en són alguns exemples.

Per aquest motiu, cada any el Festivitas Bestiarum té com a objectiu obrir-se a Europa. El certamen vol ser un punt d’inici de contactes de l’Agrupació del Bestiari amb diferents entitats europees del bestiari festiu i popular. La fita és aconseguir que el 24 de novembre es declari oficialment Dia Europeu del Bestiari Festiu.

L’Agrupació del Bestiari aprofitarà l’ocasió per entregar una nova edició dels ja tradicionals premis BEST. Amb aquests guardons es vol reconèixer les persones, entitats i empreses que han dut a terme una important tasca a favor del món del bestiari festiu i popular català. Alhora, també es vol donar un reconeixement a les millors iniciatives engegades durant l’any per les entitats federades de l’Agrupació del Bestiari.

Fotografia del lliurament dels premis BEST durant el Festivitas Bestiarum 2020. Autor: Jordi Gatell

Compromeses amb el bestiari festiu i la cultura popular

Un any més, Arç Cooperativa col·laborem econòmicament en l’organització del Festivitas Bestiarum. Aquest acord s’emmarca en un conveni amb l’Agrupació del Bestiari que inclou, entre d’altres, el patrocini del projecte de Digitalització de Bestiari 3D, una de les iniciatives més rellevants i ambicioses que està duent a terme la federació.

Des d’Arç Cooperativa, corredoria d’assegurances especialitzada en l’ESS, l’associacionisme i la cultura popular, creiem que és fonamental establir aliances i acords de cooperació amb diferents entitats i col·lectius de base com l’Agrupació del Bestiari. L’Agrupació és la federació de referència des del bestiari festiu i popular català des del 1996 i agrupa centenars d’entitats i col·lectius d’arreu dels Països Catalans.

Defensem que la cultura popular és un element crucial en l’articulació d’una societat plural i organitzada. Alhora, esdevé un agent clau per la transmissió dels valors distintius dels pobles. La seva vertebració a través del moviment associatiu la converteixen en un eix central de la vida en comunitat com a espais d’intercanvi i expressió de les classes populars. Per tant, ajudar a impulsar iniciatives com el Festivitas Bestiarum ens permeten avançar cap a una societat més rica i cohesionada que tingui present les seves arrels i, per tant, les seves particularitats.

La cultura popular, una aliança per les assegurances gestionades amb criteris ètics

Des de la nostra aposta estratègica per impulsar l’assegurança gestionada amb criteris ètics i solidaris, treballem per forjar aliances amb col·lectius i entitats amb qui compartim la gran major part dels principis i valors del cooperativisme i l’ESS. Treballem per ampliar el radi d’acció dels nostres acords més enllà dels moviments socials i les entitats de l’ESS. Creiem que hem de teixir i reforçar les nostres aliances amb altres agents transformadors com els col·lectius de la cultura popular.

D’aquesta manera, podem acompanyar-nos mútuament en la posada en pràctica d’hàbits de consum conscient i responsable i la incorporació de les finances ètiques en el nostre dia a dia. Alhora, podem aprendre i enriquir-nos d’altres maneres de fer. I és que el nostre objectiu a llarg termini és que tota l’economia sigui solidària i totes les finances siguin ètiques.

Cartell del Festivitas Bestiarum 2021