• Davant la convocatòria electoral del 23 de juliol, diferents organitzacions socials i persones vinculades als moviments socials i l’economia solidària d’arreu de l’Estat espanyol engeguem la campanya #HemDeParlar.
  • L’objectiu de la iniciativa és articular un marc compartit per a les propostes i els debats polítics davant de la crisi social i ecològica que vivim.
  • Arç Cooperativa donem suport a la campanya impulsada per REAS Red de Redes, Oxfam Intermón, ATTAC, Futuro en Común i Ecologistes en Acció i animem a persones i entitats a signar i compartir la carta.

Sí, hem de parlar. Millorar això nostre. Recuperar la il·lusió. Parlar d’allò que és important, del que realment afecta les vides i al benestar de les persones i del planeta que es va espatllant de manera alarmant. D’aquí poc tenim eleccions i votar és important, però la democràcia ha d’anar més enllà, i podem fer-ho.

Cada cop és més urgent que afrontem tot allò que de debò importa, malgrat que els debats electorals ho fan difícil, ja que poques vegades se centren en els veritables reptes que afrontem com a humanitat: les enormes i creixents desigualtats, l’exclusió en què viuen alguns sectors -cada cop més- o la crisi ecològica i el patiment que causa i causarà.

A més, hem de saber capgirar aquest context de desinformació i de crispació que genera polarització social i en culpabilitza qui denuncia les causes dels problemes: migrants, ecologistes, feministes, moviments per l’habitatge i altres moviments socials, que per això són diana de l’extrema dreta i dels mitjans de comunicació.

També el model econòmic n’allunya de les solucions perquè, mentre la ciutadania vota cada quatre anys, els grans capitals ho fan cada dia a través dels mercats. Les grans empreses segueixen acumulant riquesa i poder mentre continuen exhaurint els recursos naturals, primant la retribució als accionistes per sobre del benestar social, modificant o desvirtuant propostes legislatives mitjançant la pressió institucional o manipulant l’opinió pública cap als seus interessos.

Per això, sí, a més de votar hauríem de parlar de temes que ens afecten i que estan quedant fora de les nostres converses. No hi ha dubte que cal parlar-ne perquè ens pot anar molt millor.

#HemDeParlar de la crisi ecològica perquè estem hipotecant la nostra vida. Cap proposta que no entomi aquest problema, basat en l’evidència científica, no pot tenir cabuda. Volem somiar mons millors, però des del realisme que ens imposen els límits del planeta. #HemDeParlar d’una transició ecològica real davant l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat de la qual en depèn la nostra vida.

#HemDeParlar de les desigualtats socials i de com s’estan agreujant. En un món on els recursos són cada cop més limitats, hi ha una elit que els està acaparant mentre la resta de la població no pot accedir a satisfer les necessitats més bàsiques. #HemDeParlar de justícia econòmica i social, de justícia fiscal, de rendes bàsiques, de distribució del treball, d’accés a l’habitatge, als subministraments i uns serveis públics de qualitat que promoguin la igualtat de condicions i situïn les cures al centre del sistema.

#HemDeParlar de moltes persones que no tenen la llibertat d’escollir la feina, el lloc on viure, com alimentar-se, amb qui viure, quin model familiar triar, com escalfar-se, com gaudir del lleure o com accedir a la informació. #HemDeParlar de llibertat per totes les persones, especialment davant de la manca de llibertat i de reconeixement que pateixen sobretot les persones migrants, racialitzades, de classes empobrides, les que viuen al medi rural, les dones o les persones trans.

#HemDeParlar de la violència internacional que segueix finançant la guerra en un moment en què hem de fer front conjuntament a un problema global per evitar el patiment i les migracions forçades. #HemDeParlar de cultura de la pau, de solidaritat internacional i posar fi a un deute de segles d’espoli i colonització en una aposta sincera pel diàleg i la defensa dels drets humans.

#HemDeParlar del model econòmic, perquè cada cop és més evident que mentre el creixement del PIB i la maximització del benefici siguin la norma, no hi ha manera d’aturar la destrucció del planeta, ni la precarietat, ni la pèrdua del petit comerç o de l’agricultura i la ramaderia familiars. #HemDeParlar d’un nou model econòmic social i solidari, que deixi de banda el camí del creixement il·limitat i redistribueixi sota criteris de justícia i sostenibilitat en el marc dels límits del planeta.

I #HemDeParlar de democràcia perquè no pot funcionar correctament si la informació arriba esbiaixada, si no hi ha canals de participació adequats o si es criminalitza la protesta. #HemDeParlar d’un aprofundiment democràtic que trenqui la polarització social i posi a l’abast de la ciutadania un major nivell de participació en la vida política que la que ens permet l’actual sistema cada quatre anys.

Ja veus que són molts els temes que ens afecten i que estem deixant de banda, amagats darrere falses promeses que mai no es compleixen quan o directament s’ignoren com si no ens hi anés la vida.

Democràcia, #HemDeParlar, volem fer-ho. Som grups feministes, empreses de l’economia social i solidària, ONGD, col·lectius ecologistes, antiracistes, moviments pel dret a l’habitatge i als subministraments bàsics i diversos moviments socials i veïnals que decidim que més enllà de votar, volem democràcia i per això volem canviar el model econòmic, polític i social.

Ens sabem diferents i acollim la diversitat, però ens uneix aquest objectiu compartit. Ens apleguem sabent que la nostra lluita va més enllà de les eleccions, representa una aliança per treballar dia a dia, a llarg termini, per assolit aquest objectiu.

Sabem que només des de la unitat podem fer front, amb rigor i determinació, les múltiples crisis que ens amenacen.

I hi posarem tota la nostra il·lusió.