• L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) convoca la 6a edició dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural. L’objectiu del certamen és reconèixer persones i organitzacions que treballen en la difusió de l’associacionisme i la cultura popular.
  • Una edició més, Arç Cooperativa col·laborem amb els guardons patrocinant el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català, valorat en 1.000 €, que reivindica els esdeveniments puntuals celebrats arreu de les terres de parla catalana.

Per sisena vegada, l’ENS, confederació del tercer sector cultural de l’àmbit de l’associacionisme cultural, promou una nova edició dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. La confederació vol reconèixer els projectes i la trajectòria d’entitats i persones que treballen en la difusió de l’associacionisme a Catalunya per fomentar la capacitat d’innovació de les entitats de base. L’entrega de premis està prevista pel dissabte 18 de novembre a Alcanar (Montsià).

Alhora, els guardons també volen retre homenatge a la figura d’Antoni Carné, destacat activista cultural que fou decisiu en la creació de l’ENS el 2005, on va ostentar la figura de president-fundador durant una dècada.

Per poder optar als diferents reconeixements (Persona, Mitjà de Comunicació, Activitat, Projecte i Entitat), les persones o entitats han de presentar les seves candidatures abans del 15 d’octubre d’enguany. És necessari omplir els formularis a la pàgina web de l’ENS i enviar-los a [email protected].

Des de la primera edició del certamen l’any 2018, Arç Cooperativa som una de les organitzacions que ajudem a fer possible els guardons patrocinant el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català. Aquesta categoria vol reconèixer aquells esdeveniments puntuals d’entitats de base, d’un dia o un cap de setmana de durada, celebrats arreu de les terres de parla catalana. Les entitats guanyadores d’aquest guardó són: l’Associació Masia de Castelló (2022), la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt (2021), l’Associació Cultural Sibemoll (2019) i l’Associació Grup de Teatre Naltrus (2018).

Guardonats dels V Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Fotografia: Àlvar Andrés

Arç Cooperativa i l’associacionisme cultural

Des d’Arç Cooperativa, corredoria d’assegurances especialitzada en l’economia solidària i l’associacionisme, creiem que és fonamental establir aliances i acords de cooperació amb diferents entitats i col·lectius.

Defensem que la cultura popular és un element crucial en l’articulació d’una societat plural i organitzada, ja que esdevé un agent clau per la transmissió dels valors distintius dels pobles. La seva vertebració a través del moviment associatiu la converteixen en un eix central de la vida en comunitat com a espai d’intercanvi i expressió de les classes populars. Només al Principat de Catalunya, mig milió de persones estan associades a una entitat cultural, enriquint la vida dels seus pobles, viles, barris i comunitats.

Per tant, donar suport a iniciatives com els Premis Antoni Carné ens permeten avançar cap a una societat més rica i cohesionada que tingui presents les seves arrels i, per tant, les seves particularitats, per construir un futur millor.