Aquest mes de gener es feia públic el conveni de col·laboració per enfortir el cooperativisme català que la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies i la Confederació de Cooperatives de Catalunya havien signatAquest conveni atorga una subvenció de 829.000 euros a la Confederació, per tal que implementi accions de renovació i d’ampliació del cooperativisme al territori, en coordinació amb la resta de federacions de cooperatives.

Fa poc s’ha creat la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, un altre exemple de intercooperació entre l’economia social solidària. Sumen un total de quinze ateneus, distribuïts per les comarques catalanes, amb la voluntat d’afavorir la viabilitat i la sostenibilitat dels projectes i experiències existents als seus territoris, per millorar l’ocupació de qualitat i amb valors.  A més, hi ha tota una sèrie de projectes i programes que volen impulsar el cooperativisme, com són el Capitalcoop i l’Aracoop. Representa un panorama positiu envers el suport institucional cap al cooperativisme.

Catalunya té 3.962 cooperatives que ocupen a 45.414 persones; unes xifres que demostren l’impacte imparable de l’ESS en el panorama laboral. Els seus valors, que posen al centre les persones, la cooperació, l’arrelament territorial i el compromís social, fan que les cooperatives siguin un actor clau en aquest any 2017 que comença a rodar. També és vital seguir enfortint els espais de confluència claus, com la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, que permeten la trobada i el creixement mutu de les sòcies que en formem part.

Segons dades de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, la subvenció atorgada pel Departament es distribueix entre la Confederació de Cooperatives de Catalunya; la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya; la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya; la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya; i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Aquesta diversitat de sectors on trobem cooperatives catalanes també és un bon símptoma de la situació actual de l’economia social i solidària.