Barcelona i l’ESS tenen una història en comú. Es tracta d’una aliança creixent entre la ciutat comtal i l’economia social solidària, que es veu reflectida pel nombre de cooperatives i projectes que hi sorgeixen i pel suport municipal des del consistori, entre altres factors.

A Barcelona, l’economia social solidària genera el 8% de l’ocupació total de la ciutat. Però no només genera llocs de treball directes, sinó que també té una important influència en la contractació pública. Els contractes de l’Administració pública van suposar el 15% del PIB l’any 2015: uns 162.000 milions d’euros. Aquestes xifres proven que no és irrellevant impulsar una contractació pública regida pels valors de l’ESS, la responsabilitat social i la transparència.

L’octubre del 2016 l’Ajuntament de Barcelona publicava una guia de contractació pública social,  com a eina de transformació socioeconòmica del municipi. En aquesta, s’amplien les clàusules de les contractacions locals, de manera que s’inclouen requisits per potenciar la protecció de les petites i mitjanes empreses, els drets laborals, l’economia cooperativa, social i solidària, el comerç just, la igualtat de gènere, el respecte a la diversitat funcional, no sexista, i el respecte a la conciliació.

Perquè no es tracta només de tenir resultats econòmics positius, sinó que la raó de ser de l’ESS és garantir un model social i econòmic més just, més sostenible en el temps. Que tingui un impacte el mínim perjudicial possible, tant envers les persones com pel medi ambient. Garantir que les contractacions públiques es basin en aquests principis podria generar un canvi amb molt d’impacte en el panorama socieconòmic del nostre territori.

logo de coòpolis

Un altre cas destacat de l’impacte de l’economia social a la ciutat és el de la creació i construcció de Coòpolis, una alternativa als clàssics vivers d’empreses o als relativament nous espais de co-working. Promogut per La Ciutat Invisible, La Col Arquitectura i la Plataforma de Can Batlló, es situarà a la nau 4 d’aquest antic recinte fabril.

Can Batlló ja és un exemple d’autogestió i de recuperació d’espais històrics del passat industrial urbà; ara, a més, acollirà una incubadora de cooperatives que permetrà la posada en marxa i l’acompanyament de projectes diversos, tots reglats sota les pràctiques i valors de l’ESS. L’espai tindrà més de 4.000 m² en una de les naus d’aquesta fàbrica reformulada per adaptar-se a les necessitats i els desitjos del seu veïnat, al barri de Sants.