Alternativas Económicas va publicar al seu número 43 un dossier especial al voltant de l’economia social solidària que ha tingut molt d’impacte. En volem recuperar algunes dades.

L’article d’obertura explica com, en la darrera dècada, la facturació total de l’ESS a territori espanyol ha passat de 179 milions d’euros a 379 milions d’euros anuals. A dia d’avui, l’economia solidària voreja els 400 milions d’euros de facturació anual, genera ocupació per a 2,2 milions de persones i suposa un 10% del PIB total a Espanya. 

En un paràgraf del dossier, es diu: “Avui pràcticament és possible viure dins de l’economia solidària: tenir un compte corrent i targeta de crèdit, l’assegurança, el telèfon mòbil, la llum, anar al cinema, llibreries, editorials, la cistella de la compra, l’advocat, el comptable… Pensa quelcom i segur que ja existeix disponible una oferta dins de l’ESS també competitiva en termes convencionals”, afirmen.

També altres camps, com són el periodisme independent, les teràpies personals i facilitacions de grup, el transport compartit, la roba ecològica i sense explotació laboral, entre altres alternatives de consum responsable, es poden trobar amb facilitat. Per exemple, al web de Pam a Pam hi ha el mapa d’opcions de consum responsable a territori català.

Mapa alternatives ESS pam a pam

I és que avui en dia el mercat social no és només una aposta ètica i de sostenibilitat dins de la corona de les persones ja convençudes -“gueto”, s’hi refereixen carinyosament a Alternativas Económicas en un dels articles del dossier sobre ESSHa esdevingut una opció de compra per a aquells qui no estan encara especialment conscienciats al voltant dels valors de l’economia social solidària, però que s’atansen cada vegada més a aquestes alternatives competitives a les opcions tradicionals d’oferta de bèns i de serveis. 

Prova d’això és la xifra de visitants que va tenir la darrera edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya: més de 21.000 persones van passar a visitar a totes les organitzacions i entitats que vam posar-hi estand! En l’edició del 2016, la FESC complia cinc anys de demostrar que una altra economia és possible i existeix. Des de la col·lectivitat, cada dia, s’enforteixen aliances que fan de l’economia social solidària un camp en creixement.