Existeix una xarxa de persones i entitats que s’organitza de manera diferent, on els productes que necessitem es produeixen i consumeixen amb alternatives al model tradicional, una xarxa on el mercat es transforma i deixa de ser un subjecte despietat per convertir-se en una comunitat solidària: és el Mercat Social. Aquest any el Balanç Social es fa a tot el territori espanyol. Us compartim part d’un article originalment publicat per la Magazine del Mercat Social. 

Plantar cara al model capitalista no és tasca senzilla, però en l’acció es construeixen les alternatives. En el Mercat Social diferents empreses, organitzacions i persones cooperen perquè la producció, distribució i consum es doni en condicions democràtiques, solidàries i sostenibles. Per a Susana Ortega, responsable del Mercat Social d’Aragó i coordinadora dels Mercados Sociales de REAS Red de Redes, pertànyer al Mercat Social significa “sumar la força de totes per transformar l’economia i el mercat, i avançar cap a un model amb altres valors que no existeixen en el comprat capitalista”. A més, el Mercat Social fa visible aquesta construcció d’alternatives, donant a conèixer a les empreses que ho integren, ajudant-les a visibilitzar-se i a vendre “d’una altra manera”.

Enfront de la competència del model actual, Mercat Social significa suport mutu. Per a Victoria Tomás, de Desmontando a la Pili, associar-se a Mercat Social d’Aragó té l’avantatge de no estar sola, “si pertanys a quelcom més gran, t’enfrontes acompanyada a les dificultats i tens una altra gent que et dóna suport, t’aporta experiència i serveix de referència”. Com a conseqüència d’aquest suport mutu, consumir els productes i serveis de la resta d’entitats és una altra de les filosofies de la xarxa. Sonia Méndez forma part de la Federación Aragonesa de Solidaridad (FAS), plataforma membre del Mercat Social. Per a ella, la qualitat i el tracte de les entitats de Mercat Social és un valor a destacar: “l’Economia Social i Solidària és garantia d’èxit, saps que el procés de contractar a l’entitat i executar el treball serà senzill i tindrà un resultat satisfactori.” Des de la FAS van pensar que havien d’estar en el Mercat Social perquè es compartien els valors i arran d’aquí treballen “amb moltes entitats per a diferents projectes” explica.

“Pertànyer al Mercat Social també és un aval: garantim a les consumidores que es respecten uns valors” explica Susana Ortega. Amb el Balanç Social “tractem de sortir dels ambients endogàmics on ens movíem i comunicar a l’exterior. Amb aquestes eines de control i transparència vam demostrar cap a fora que caminem de la mà dels valors que promulguem”, afegeix Javier Ortega, membre d’AMANAR. A través de 40 indicadors, les entitats s’avaluen cada any per explicar-li a la societat quina és la realitat del Mercat Social. Aquesta eina és important a l’hora de defensar els principis i valors. Per a Victoria Tomás, el model capitalista és tan devastador que encara que ho tinguis clar de vegades et supera, i el Balanç Social és un recordatori que no estàs sola i una motivació per construir un model diferent al costat d’altres persones. Des de Desmontando a la Pili, tenien clar que volien estar amb una altra gent “que comparteixi la mateixa forma de treballar i els mateixos valors”.

Cada vegada són més les entitats i sectors que se sumen a aquesta manera diferent d’entendre l’economia i el mercat: “hi ha sectors molt variats, energia, assegurances, mediació, finances, informàtica, alimentació… qualsevol emprenedoria, des de qualsevol sector, es pot fer des de l’Economia Social i Solidària. Actualment, un dels reptes és que se sumeixen oficis tradicionals com a sabateres, perruqueres o dentistes”, comenta Susana Ortega.

Cada vegada hi ha més ciutadania que es planteja que no tot val i que vol consumir un altre tipus de productes i serveis, i “pertànyer a Mercat Social et dóna aquest aval” defensa Susana Ortega. Per a Javier Ortega, “l’objectiu final és transformar la societat. Individualment és complicat i per això ens ajuntem en entitats que vagin en aquesta línia, però amb una entitat tampoc és suficient, fa falta que les entitats ens ajuntem amb altres per desenvolupar models, eines i caminar cap a aquesta transformació social d’una manera transversal i àmplia”. Unir-se al Mercat Social és això: caminar juntes cap a la transformació econòmica, fer economia d’una altra manera per transformar la societat i aconseguir que igualtat, treball digne, sostenibilitat i cooperació siguin els principis al comandament de l’economia.

Article original publicat a la Magazine del Mercat Social.