Barcelona acollirà la primavera del 2020 el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores. Serà un moment de confluència de la feina de dos anys, a escala global i local. Quins punts a favor té la capital catalana per resultar escollida? La Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya ho explica.

La decisió d’emprendre el procés del FSM a Barcelona no és casual: Catalunya és un referent mundial del cooperativisme i l’economia solidària, amb una història marcada per les lluites socials. Un cop més, el país destacarà en l’escena mundial pel seu compromís social i la seva voluntat de construir un món millor.

En paraules del conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani “és imperatiu que des de les administracions continuem impulsant una economia social i solidària, perquè és sinònim de progrés econòmic i sobretot de progrés centrat en les persones. Per això, des del Govern de la Generalitat ens sumem a l’organització del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores a Catalunya i ens enorgullim d’acollir-lo a la capital catalana perquè el debat tingui impacte arreu del país”, va expressar durant la presentació oficial del FSM el passat 23 de juliol a ciutat comtal.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha mostrat el suport municipal a un Fòrum “que mostrarà que hi ha un antídot a les polítiques neoliberals que han imperat els últims temps”. Segons Pisarello aquesta trobada “servirà per fer visible que hi ha moltes pràctiques que funcionen arreu del món i demostren que és possible organitzar formes de consumir i de produir basades en la cooperació, en la democràcia econòmica i que situen les persones i el planeta al centre, lluny del model econòmic basat en l’especulació i l’obtenció de beneficis a qualsevol preu i a curt termini”.

Segons l’Informe de l’Economia Social i Solidària 2015, Barcelona compta amb més de 4.700 iniciatives socioeconòmiques que s’emmarquen dins de l’economia social i solidària, una xifra que representa quasi el 3% de les empreses de la ciutat i el 8% de l’ocupació. Pel que fa a Catalunya, l’economia social i solidària ocupa aproximadament al 10% de la població activa, aporta el 8% del PIB del país i agrupa a unes 60.000 entitats que, associen i presten atenció a uns 5 milions de persones.

Podeu llegir l’article original en aquest enllaç.