L’Aliança Internacional de Cooperatives (ICA) i la CICOPA, una organització sectorial, han publicat un estudi internacional sobre l’emprenedoria cooperativa jove. El podeu descarregar en aquest enllaç. Reproduïm la introducció, un text de Sébastien Chaillou, membre de la ICA.

La nostra generació ha crescut en un món de desigualtats i aquestes semblen aprofundir-se any rere any. Tan sols un 1% de la població té la propietat del mateix volum de riquesa que el 50% de la mateixa població. Tot i ser cert que la pobresa extrema es troba a un grau baix, en molts països i territoris la classe mitjana està perdent força i disminuint a causa de l’atur i la precarietat laboral. Sentir a dir que no hi ha solucions a aquestes problemàtiques és insuportable per a la següent generació. Confiada en la seva teoria del creixement il·limitat, la classe benestant i les grans companyies continuen destruint el clima i la humanitat en el nom dels beneficis. La ciutadania se sent impotent i fins i tot quan hi ha lideratges que volen regular i distribuir la riquesa, el poder dels lobbies i l’evasió d’impostos resten força a les capacitats estatals. Tot sembla dir que per la generació futura “no hi ha alternatives”.

En canvi, com a cooperativistes som plenament conscients que no hi ha una manca d’alternatives i aquest estudi n’il·lustra alguns exemples. És interessant veure per què la gent, especialment el jovent, s’uneix a les cooperatives. El cooperativisme apel·la a les persones joves perquè els hi proporciona noves formes de solidaritat, molt necessàries. Entre altres exemples, podem citar com els cooperativistes freelancer proveeixen seguretat social a persones autoocupades. A escala global, propostes innovadores de cooperació estan arribant a la seva maduresa i les formes tradicionals han demostrat ser altament resilients. Fins i tot autoritats internacionals i nacionals estan començant a veure el moviment cooperatiu com una via per a construir una societat millor.

Les cooperatives, especialment les de treball, representen un espai de lluita i de militància per a la gent jove. Esdevenen una via per a empoderar-nos i inspirar a la ciutadania, especialment en àrees on la democràcia ha estat absent durant massa temps: el món empresarial i corporatiu. Les cooperatives són una eina per a recuperar el control sobre la nostra vida, en comptes de renunciar-hi o vendre’l.

Amb un repte tan gran, com i on es pot començar? Primer, necessitem conèixer-nos, trobar-nos, parlar i cooperar. L’estudi ofereix una part d’aquesta resposta: “pels cooperativistes de nova fornada i joves, el cooperativisme pot ser el moviment social del segle. Però ha d’abraçar i tenir presents les aspiracions del jovent i de la classe treballadora si vol esdevenir una eina de transformació social”.