El pròxim 13 d’octubre celebrem el 35è aniversari de la cooperativa al Festival Esperanzah! Com ja us vam avançar, hi farem una xerrada a les 16 hores amb el títol “El nosaltres transformador i l’ESS”. Us expliquem qui formarà part de la taula rodona. 

Hem organitzat una taula rodona amb tres persones referents de l’economia social i solidària per celebrar en un acte públic el nostre aniversari. Fa 35 anys que Arç Cooperativa va començar el seu camí i des d’aleshores seguim sent compromís en moviment. Per avaluar l’impacte transformador de les persones que conformen l’àmbit del cooperativisme i del mercat social hem convidat a la Marina Garcés, en David Fernández i en Jordi Garcia. Aquestes tres veus tenen una àmplia experiència en el sector cooperativista català. 

La Marina Garcés (1973) és una filòsofa i assagista catalana. És professora de la Universitat Oberta de Catalunya i durant quinze anys va ser professora titular de la Universitat de Saragossa, però també ha format part del claustre de la Universitat Pompeu Fabra o la Universitat de Girona. Va impulsar el projecte col·lectiu de pensament crític i experimental “Espai en Blanc”. Per aquesta pensadora, el comú és central i clau en el camí per desenvolupar alternatives per afrontar les crisis actuals. A més, defensa la filosofia com una forma de vida, un art arrelat als carrers. El seu darrer llibre, “Ciutat Princesa”, és un relat en primera persona en què s’expliquen una sèrie de vivències polítiques entre l’octubre del 1996 i l’octubre de 2017, des del desallotjament del Cine Princesa a Barcelona fins al referèndum de l’1 d’octubre a tota Catalunya. També se la pot llegir en el seu arxiu onlineAl pregó de les Festes de la Mercè del 2017, es va declarar orgullosa de la resistència barcelonina davant del capitalisme ferotge. 

En David Fernández (1974) és un periodista i activista social català. Milità des d’estudiant en organitzacions polítiques i cursà fins al tercer any els estudis de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va treballar durant dos anys a la SEAT, com a obrer, posant portes a un dels models de cotxe que es produïen en massa. Va haver de deixar aquesta feina arran d’una lesió física. Va ser un dels membres fundadors de La Torna, l’Ateneu Popular de Gràcia. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i de la Xarxa d’Economia Solidària. Des del 2003, forma part de Coop57, la cooperativa de crèdit de finances ètiques i solidàries. Va interrompre aquesta tasca durant el seu mandat com a diputat al Parlament de Catalunya per la CUP, entre el 2012 i el 2015. Està afiliat a la Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FCT) i al Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), és membre d’Entrepobles i participa de la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CCPDT). És soci col·laborador del mitjà cooperatiu La Directa. També ha col·laborat amb Gara, Berria, Vilaweb, Media.cat, el Diari Ara, l’antic Diagonal ara El Salto, la revista Masala i Carrer.  És autor dels llibres “Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial” i de “Foc a la barraca”.

En Jordi Garcia és cooperativista i fundador de L’Apòstrof SSCL. Forma part de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. L’any 1997 va fundar la cooperativa de comunicació L’Apòstrof, des d’on ha contribuït a aprofundir en el cooperativisme i l’ESS, tant des de l’estudi com des de la pràctica. Forma part d’entitats de finances ètiques i de consum responsable. Forma part del grup cooperatiu ECOS i participa en la cooperativa Labcoop. A més, també ha exercit de mestre, impartint classes en cursos, postgraus i màsters sobre economia cooperativa. Ha participat en centenars de xerrades, conferències i taules rodones. Escriu articles a revistes com Illacrua, Mientras Tanto, Nexe i tantes altres, pels que ha guanyat alguns premis periodístics. Ha escrit el llibre “Adéu capitalisme. 15M – 1931“.  És co-autor de llibres com “¡Abajo los muros de los cuartes!”, “Amb raó, insubmissió”, “La dimensió cooperativa”, “Economía Solidaria y crisis capitalista” “Democràcia econòmica”. Per tot això, des de la investigació o des d’aplicació, és una persona amb un enorme coneixement sobre el món cooperativista, l’ESS i les alternatives econòmiques i socials.