Arç Cooperativa hem decidit sumar-nos al Manifest a favor de la Cultura que l’entitat catalana Cercle de Cultura ha fet públic davant les greus conseqüències que la crisi de la COVID-19 està provocant en els sectors culturals.

El manifest reclama a les administracions públiques mesures, tant urgents com estratègiques, per garantir la sostenibilitat del teixit cultural i impulsar l’activitat del sector. Aquestes mesures, diu el manifest “han de contemplar tota la cadena de valor, que va des de la creació, la recerca, la conservació, la producció, la distribució, l’exhibició i la difusió”.

Assegurem la cultura

El confinament i l’estat d’alarma són disposicions necessàries per poder gestionar de manera eficaç la urgència sanitària. Des de que es van iniciar, però, els sectors culturals han quedat aturats i desprotegits, sense capacitat per garantir el seu funcionament bàsic.

Encara que és un dret recollit per la Declaració Universal dels Drets Humans, la cultura no es va catalogar com a servei essencial. Tot i això, les entitats i institucions culturals i els seus professionals es van solidaritzar des del primer moment per poder oferir continguts i acompanyar a la ciutadania confinada.

Un dels fonaments d’aquest manifest té a veure amb la perspectiva de la cultura com a inversió, no com a despesa. El sector cultural ha estat i serà clau per articular la cohesió social, garantir la qualitat de vida i bastir valors cabdals de la societat com són el pluralisme, la convivència, la tolerància, el respecte, la llibertat d’expressió, la crítica i l’educació.

Les peticions del manifest

El ‘Manifest a favor de la Cultura’ resum les seves demandes en 10 punts, com ara:

  • Integrar la cultura en els plans estratègics de desenvolupament territorial, social i econòmic.
  • Aplicar mesures immediates per proveir de recursos al sector tot preservant l’equilibri entre el sector públic i privat.
  • Plantejar mesures de protecció a les persones que treballen a projectes culturals, així com a les empreses, entitats i institucions que els porten a terme.
  • Planificar un full de ruta del desconfinament de la cultura en coordinació amb els diferents departaments de govern que estableixi condicions i protocols de seguretat per generar confiança al públic.
  • Dissenyar una campanya de comunicació adreçada al públic cultural per sensibilitzar i visibilitzar el sector de la cultura.
  • Elaborar iniciatives legislatives cap a una llei de Mecenatge, Patrocini i Participació social que estimuli la implicació de les persones en el finançament de la cultura.

Al web del Cercle de Cultura podeu llegir el manifest sencer, que ja ha recollit més de 140 adhesions d’organitzacions.