• Arç Cooperativa renovem l’acord de col·laboració amb l’Agrupació del Bestiari i ens convertim en la nova entitat patrocinadora del projecte de Digitalització de Bestiari 3D
  • El projecte Digitalització és una iniciativa que té com a objectiu la conservació i la divulgació d’elements de figures festives a través de la tecnologia en tres dimensions

El passat 2019, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va iniciar un projecte innovador de digitalització d’imatges festives a través de l’escaneig tridimensional.

Es tracta d’una iniciativa que pretén contribuir a la preservació de les figures festives i populars a través de tècniques basades en la tecnologia 3D. Alhora, el projecte té una clara vocació divulgativa. Es pretén posar a disposició de la comunitat l’accés als continguts en 3D i apropar la cultura popular a nous públics.

Un projecte premiat i que mira al futur

La iniciativa, que ha comptat amb el suport econòmic de la Fundació PuntCat, va ser reconeguda per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català amb el Premi a la Iniciativa Innovadora durant els III Premis Antoni Carné.

Actualment, el projecte es troba en una fase de consolidació i creixement. Després de l’entrega dels fitxers digitals de les primeres bèsties escanejades a les entitats, l’Agrupació s’ha fixat com a objectiu digitalitzar en dos anys gran part del patrimoni festiu del país.

Un primer pas serà la digitalització de totes les imatges festives del Vendrell gràcies a un acord entre l’Agrupació i el consistori penedesenc firmat aquest mateix mes de maig. En paral·lel, la federació ha començat a negociar amb altres ajuntaments catalans per replicar l’acord i avançar cap a la digitalització de les figures festives.

Arç Cooperativa, compromeses amb la cultura popular

La iniciativa impulsada per l’Agrupació és un projecte innovador en la preservació i la divulgació de la cultura popular. Per una banda, permet avançar cap a la construcció d’un arxiu digital de les figures per restaurar o reconstruir les bèsties en cas d’accident. A més a més, la digitalització 3D dona la possibilitat d’imaginar nous continguts i noves maneres de comunicar. D’aquesta manera, la cultura popular pot arribar a nous segments de la població.

Des d’Arç Cooperativa sempre hem cregut que la cultura popular és un sector fonamental en l’articulació d’una societat plural i organitzada. Defensem que la seva vertebració a través del moviment associatiu la converteixen en un dels eixos centrals de la vida col·lectiva i comunitària.

Per aquests motius i perquè creiem que l’aposta de l’Agrupació és un pas endavant en la modernització i la innovació del sector, hem decidit renovar el nostre acord de col·laboració amb la federació i patrocinar el projecte de Digitalització de Bestiari 3D. A més a més, enguany tornem a donar suport al Festivitats Bestiarum, la gran gala del bestiari festiu.