Fa uns mesos, un mitjà de comunicació especialitzat en assegurances va contactar amb nosaltres. Estaven preparant un reportatge sobre corredories sostenibles i volien entrevistar-nos com una de les corredories d’assegurances referents en sostenibilitat.

Arran d’aquest contacte, i de les reflexions posteriors, ens va sorgir la necessitat de compartir algunes consideracions des d’una mirada crítica i denunciar la pràctica del greenwashing en el món assegurador.

La nostra aposta per la sostenibilitat forma part del sistema de valors que integren l’estratègia per la transformació social, política i econòmica.

La sostenibilitat és un marc de referència de la nostra acció productiva, però cal entendre-la en totes les seves dimensions. Per una banda, treballem per la sostenibilitat social a través de la intercooperació amb moviments socials i entitats, promovent llocs de treball de qualitat i millorant les condicions de convivència del nostre entorn social i cultural.

Per altra banda, en la dimensió ambiental, estem ajustant progressivament el consum de la cooperativa a les possibilitats del nostre ecosistema. Apostem per reduir el nostre impacte, especialment aquell relacionat amb el consum d’energia, consumibles, comunicacions i mobilitat.

Defensem que la sostenibilitat des d’una mirada àmplia no és possible sense una transició eco-social que situï les necessitats de les persones i els ecosistemes al centre i posi l’economia al servei del bé comú. La crisi ecològica és una conseqüència d’un sistema extractiu basat en la il·lusió d’un creixement sense límits en un sistema global limitat.

Un compromís que ens defineix

Una de les preguntes que ens va fer arribar l’entrevistadora, i que va desencadenar part de la nostra reflexió, va ser en quina mesura el nostre compromís amb la sostenibilitat ajuda el nostre negoci. I aquí és on rau el quid de la qüestió.

Des d’Arç Cooperativa no ens plantegem de quina manera la nostra aposta ens pot beneficiar com a empresa. Com totes les entitats de l’economia social i solidària, no entenem la nostra activitat econòmica si no està orientada a millorar les condicions de vida de les persones i les comunitats en un sistema sostenible.

Per aquest motiu, la nostra acció comercial no se centra a vendre assegurances de forma tradicional. Preferim convidar a les persones, entitats i col·lectius a formar part d’un projecte transformador alineat amb el moviment de les finances ètiques des de la pràctica del consum conscient.

Arç Cooperativa i els ODS

La periodista també ens va preguntar quines mesures hem pres per adaptar-nos als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. Això ens va fer adonar com moltes entitats han hagut de realitzar canvis estructurals (o superficials) per tal de complir aquests objectius (o comunicar que ho fan).

Els elements centrals dels ODS – la lluita contra l’exclusió i contra la destrucció de l’hàbitat, el compromís amb la pau o l’educació i la generació de treball i economia sostenible – formen part del nostre projecte des dels nostres inicis i es concreten dia a dia a través d’estratègies i pràctiques socioempresarials.

Cada any, elaborem i publiquem l’informe del Balanç Social que gestiona i impulsa la Xarxa d’Economia Solidària (XES). Aquesta auditoria valida les pràctiques de la cooperativa en relació amb diferents eixos com el funcionament econòmic, la política de lucre, la perspectiva de gènere, l’equitat i la democràcia interna, la sostenibilitat ambiental, el compromís social, la cooperació i la qualitat dels llocs de treball.

Si els valors no es converteixen en pràctiques quotidianes, no sortiran mai de la retòrica del comunicat, el màrqueting i la publicitat.

Ara per ara, els ODS no deixen de ser una declaració d’intencions per a una societat en un sistema econòmic a la deriva en el qual la vida està supeditada als interessos del capital. Ara bé, creiem que una ciutadania responsable i crítica pot ser exigent en l’aplicació d’aquests objectius i rebutjar-los com una pràctica de greenwashing.

La sostenibilitat com a manera de ser

Una de les altres preguntes que ens van fer reflexionar va ser si és complicat ser una corredoria compromesa amb la sostenibilitat. Alhora, la periodista ens demanava de quina manera els nostres clients valoren aquesta aposta.

Arç Cooperativa és un projecte empresarial que aviat complirà 40 anys de trajectòria. Ens basem en una sèrie de valors i estem orientades a la generació d’excedents econòmics i socials. Des d’aquest punt de partida, no plantegem la sostenibilitat com a una estratègia sinó com una manera de ser i actuar.

Per a nosaltres, allò que és realment complicat és imaginar i desenvolupar una organització democràtica i un model empresarial allunyat dels esquemes tradicionals. Volem ser un referent en el sector financer com una empresa cooperativa, solvent i sòlida. Ens inspiren els valors històrics del cooperativisme i les noves formes d’organització dels moviments socials transformadors.

Per tot això, no volem que els nostres clients valorin una determinada aposta per una sèrie de compromisos. El que cerquem és compartir la mateixa visió transformadora amb la nostra base social.

Ens enorgulleix afirmar que la major part dels nostres clients confien en nosaltres pel nostre compromís. Impulsem l’assegurança ètica i solidària, ens enxarxem i creem aliances i participem activament en plataformes i xarxes de l’economia social i solidària. 

En altres paraules, no necessitem campanyes de rentat d’imatge. La nostra manera de fer i actuar són la millor campanya per promoure els nostres valors com a cooperativa. Estem orgulloses de poder afirmar que, malgrat les nostres contradiccions i dificultats, defensem uns valors que posem en pràctica en el dia a dia.