• Un any més Arç Cooperativa ens fem ressò de la campanya de recollida de dades del Balanç Social que comença el 26 d’abril i dura fins al 14 de juliol.
  • El Balanç Social és una eina impulsada des de la XES que mesura l’impacte ambiental i social i el bon govern de les organitzacions de l’economia solidària

Entre el 26 d’abril i el 14 de juliol d’enguany estarà activa la campanya de recollida de dades del Balanç Social 2023. La iniciativa estarà oberta a totes les organitzacions de l’economia social i solidària (ESS), siguin sòcies de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) o no.

El Balanç Social és una eina gratuïta i oberta que permet a les entitats de l’economia solidària fer una autoavaluació del seu impacte social i ambiental i el bon govern. D’aquesta manera, les organitzacions podem conèixer l’estat actual de la nostra entitat i podem traçar estratègies de millora per assolir unes pràctiques alineades amb els principis de l’economia solidària. Alhora, publicar l’informe del Balanç Social és una eina que ens permet comunicar els nostres valors practicats i els impactes positius que generem en les nostres comunitats.

Troba més informació a la web de la campanya del Balanç Social 2023. També pots consultar les dates de les sessions informatives per a diferents entitats.

Arç Cooperativa apostem pel Balanç Social

Des de fa molts anys, Arç Cooperativa vam detectar la necessitat d’explicar a la nostra comunitat i a la societat en general com posem en pràctica els valors del cooperativisme i l’economia solidària. Per això, vam començar a publicar la nostra memòria de sostenibilitat.

Més endavant, la XES va impulsar el Balanç Social, una eina que permet l’autoavaluació a les entitats de l’ESS a partir d’una sèrie d’indicadors creats segons els valors de l’economia solidària. A més a més, la comissió de Balanç Social avalua i genera un informe per a cada organització i decideix si aquesta pot obtenir o no el distintiu del Balanç Social.

D’aquesta manera, tota l’economia solidària vam avançar de manera conjunta cap a l’avaluació i la publicació de les nostres pràctiques de manera periòdica i sistematitzada. Alhora el Balanç Social ens permet complir amb dos objectius claus de l’economia solidària. Per una banda, el reconeixement de les entitats com a part de l’ESS per part d’administracions i ciutadania. Per altra banda, el Balanç Social és una eina que permet a les entitats passar a formar part del Mercat Social de la XES i dona visibilitat al conjunt de l’economia solidària a través de l’Informe anual de l’Estat del Mercat Social Català.

Per tots aquests motius, des d’Arç Cooperativa encoratgem a totes les entitats de l’economia solidària a ensenyar el cor i fer el Balanç Social. També pots consultar el nostre Balanç Social del 2022.