• Unes 200 persones van assistir el 6 de juliol a l’acte de constitució de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial.
  • Arç Cooperativa no ens vam voler perdre el naixement d’aquest espai d’autoorganització popular per “construir un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica”.

La Nau Bostik, al barri de la Sagrera de Barcelona, va acollir el 6 de juliol l’acte de constitució de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial. La trobada va comptar amb la participació de més de 200 persones d’arreu del país en representació de diferents moviments, col·lectius, entitats i a títol individual.

El naixement de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial és fruit d’un procés d’articulació que va començar el juliol del 2021 amb la primera trobada Recuperem el Futur organitzada per la Xarxa per la Justícia Climàtica i que va viure un punt culminant amb la celebració del Fòrum per la Transició Ecosocial celebrat al febrer d’enguany.

El Manifest per una Transició Ecosocial Justa i Democràtica, sorgit del Fòrum, recollia la necessitat de “construir un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, un projecte polític que ens permeti construir un món on valgui la pena viure.

L’Assemblea neix amb la voluntat de ser un artefacte aglutinador amb cinc objectius principals:

  • Esdevenir una veu en el debat públic, generar relat i incidir en la política institucional.
  • Desenvolupar un programa polític compartit amb un marc transversal i una mirada àmplia i plural.
  • Afavorir processos de transició ecosocial des de l’àmbit local.
  • Promoure la coordinació entre les lluites de resistència i campanyes per tenir una major capacitat d’incidència sobre les estructures de poder.
  • Coordinar les accions i dur a terme un seguiment dels processos.

Arç Cooperativa estem totalment alineades amb el discurs de la transició ecosocial. Defensem que el naixement de l’Assemblea pot ser una eina molt interessant per coordinar i aglutinar diferents actors, moviments i projectes a favor d’una transició ecològica justa i democràtica en un moment d’emergència climàtica i social.

La iniciativa està impulsada per Coòpolis, Ecologies en Acció, Entrepobles, la FAVB, laCoordi, l’Observatori DESC, l’ODG, Opcions, Rebel·lió o Extinció, REVO – Prosperitat Sostenible, la XES, la Xarxa per la Justícia Climàtica i Xarxa per la Sobirania Energètica.