El Baròmetre de les Finances Ètiques 2016, elaborat per l’Observatori de les Finances Ètiques FETS, es va presentar el passat dimecres 10 de maig. En el marc de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica – integrada per SETEM Catalunya, Alternativa3, Oxfam Intermon, FIARE, XES i FETS -, l’acte de presentació es va fer a la botiga de comerç just Olokuti del barri de Gràcia de Barcelona.

236.000 persones usuàries de banca ètica

Cada vegada hi ha més persones que se sumen a la banca ètica, una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic. Aquestes són les conclusions que es desprenen del Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques 2016 que, un any més, recull les dades de creixement d’aquest sector . «L’evolució de les finances ètiques continua sent molt positiva, malgrat les dificultats que trobem per donar-nos a conèixer davant la potència comunicativa de la banca convencional», destaca Narcís Sánchez, responsable de l’elaboració del Baròmetre i membre de la Junta de FETS-Finançament  Ètic i Solidari.

Les xifres de la banca ètica són optimistes: s’ha incrementat l’estalvi en un 12,29% sobre l’any anterior arribant a 2.000 milions d’euros. Durant els últims 10 anys s’ha multiplicat gairebé per 15 l’estalvi recollit per les entitats financeres ètiques.

El nombre d’usuaris s’incrementa un 9,97% i s’enfila als 236.000 clients, amb unes aportacions de capital de 171 milions d’euros, un 18% més sobre l’any anterior. D’altra banda, la taxa de morositat continua sent inferior significativament a la del sistema financer tradicional: es situa en un 6,12% davant del 9,91% de la banca tradicional.

Les assegurances també formen part del sistema de finances ètiques 

Les companyies d’assegurances formen part del grup d’entitats no monetàries del sistema financer espanyol. El volum de primes d’aquest sector a final del 2016 era de 63.827 milions d’euros. Amb la contractació d’assegurances ètiques, acreditades pel segell EthSI, es fa una aposta per una banca ètica i responsable.

Des de fa ja uns anys diferents entitats del sector s’esforcen per posar de relleu pràctiques que afavoreixin un comportament ètic de l’organització: la responsabilitat social, la inversió socialment responsable, i altres paràmetres com el mutualisme, la transparència, i la vinculació a l’economia social i solidària.

Descarrega el dossier complet en aquest enllaç