Des de Sentit Crític han entrevistat al nostre soci Alfonso Bolado. Conversen sobre cooperativisme i com el món assegurador és una forma de transformació, recuperant el seu esperit originari de comunitat i solidaritat. L’Alfonso explica què significa introduir criteris ètics i de responsabilitat en el sector de les assegurances, i parla del necessari creixement de l’economia social i solidària com a forma de transformació social davant de la cultura ultraliberal i individualista. Us en compartim un fragment!

—Arç és la primera corredoria a aconseguir el segell EthSI. Què significa aquest segell?

Fa evident el compromís d’Arç Cooperativa amb la construcció d’eines financeres, com l’assegurança, amb una visió crítica i basades en el conjunt de valors de l’economia solidària. Són valors fundacionals en el nostre ideari que es materialitzen amb el segell. El fet de ser els primers només té a veure amb la nostra implicació en el desenvolupament inicial d’una eina que pogués certificar les pràctiques asseguradores. No significa que tinguem la preeminència en el sector. El segell EthSI és aplicable a tota la cadena de valor, des de la pòlissa concreta, a la companyia asseguradora. El punt important és que es visibilitzi la certificació perquè fa evident una altra manera de fer assegurances.

—També hi és, per exemple, DKV. Almenys des de fora, sembla una empresa molt més gran, amb anuncis a la tele… Una cosa no està renyida amb l’altra?

No, és un segell independent dels operadors del mercat assegurador. Està obert a aquelles realitats que comparteixen aquests valors. Certament, DKV en matèria d’inversió, riscos laborals i responsabilitat social corporativa ha fet evident el compromís per una conducta prou responsable. Des del mercat assegurador convencional, és una aposta per fer visible una economia responsable.

—En una entrevista publicada a la web d’Arç deies que “la ciutadania ha començat a incorporar una certa preocupació per la inversió socialment responsable en l’àmbit de la banca però a una asseguradora ningú li pregunta en quin fons inverteix o què finança”. En la banca es critica que, per exemple, hi ha entitats que permeten invertir en armes. Tens constància que existeixen casos flagrants d’això també a les asseguradores?

El fet important és que, a partir d’una reflexió crítica de l’ús que es fa del diner, es vagi materialitzant una companyia que doni resposta a aquestes inquietuds per potenciar la relació virtuosa entre consumidors i productors responsables. Això s’emmarca en un cercle econòmic que coneixem com a mercat social. Més enllà que hi hagi conductes poc sostenibles en el mercat financer, la nostra obligació és construir les realitats que incorporin els valors del mercat social.

Podeu llegir l’entrevista sencera en aquest enllaç i descobrir per què el cooperativisme aporta sentit a la feina que fem des d’Arç Cooperativa. Us la recomanem!