Heu llegit la revista Opcions i els seus articles en la versió digital? En un article han parlat sobre el paper del comerç just com a eina de consum conscient que transforma el món. Us compartim un fragment d’aquest text, aprofitant que acaba de ser el Dia Mundial del Comerç Just. Una eina de consum responsable indispensable és l’assegurança ètica.

“El comerç just és una forma diferent d’entendre l’intercanvi de productes a escala global, situa a les persones i al medi ambient al centre mitjançant pràctiques de producció i comerç que acabin amb l’explotació i la vulneració dels drets laborals i els Drets Humans. El comerç just té la voluntat de fer que els productors del Sud Global rebin una remuneració justa per la seva feina que els permeti articular una vida emancipada i digna.

Això s’aconsegueix mitjançant la fixació d’uns preus mínims que han de rebre els productors i la reducció d’intermediaris amb l’enxarxament o la creació de cooperatives encarregades de la distribució, empaquetatge i venda al Nord global.  En canvi, en el mercat convencional, el 40% dels preus dels productes s’estableix pels brokers a la borsa internacional, fent que del preu que paga el consumidor només el 6% el rebin els productors.

Per altra banda, les finances ètiques van néixer per donar resposta a iniciatives econòmiques que sovint han quedat excloses dels sistemes bancaris convencionals. Per exemple, el 84% dels crèdits concedits per Oikocredit, una cooperativa financera internacional que ofereix microcrèdits, són a dones, productores de diversos productes comercialitzats al comerç just.

Entre els principals objectius del comerç just i les finances ètiques, hi ha la igualtat de gènere i l’apoderament econòmic de les dones. La lluita per la igualtat de salari entre treballadors i treballadores per les mateixes tasques i el foment de la participació de les dones en la presa de decisions són l’espina dorsal del moviment del comerç just. Avançar en la causa de la justícia en l’intercanvi global passa obligatòriament per corregir qualsevol asimetria de gènere que afecti les productores del Sud Global, fent del comerç just una causa feminista transnacional.

Si voleu seguir llegint aquest article sobre consum conscient i el seu impacte, ho podeu fer al web d’Opcions