2020 és un any especial per a REAS. La xarxa de xarxes de l’economia solidària fa 25 anys i per celebrar-ho està desenvolupant una sèrie d’accions que posaran en valor la seva trajectòria i prepararan el camí dels propers 25.

Aquest llarg recorregut es va iniciar amb el que es va anomenar “altres empreses”, que partien del convenciment que “era possible generar estructures empresarials de caràcter alternatiu on desenvolupar pràctiques de sostenibilitat ambiental, on impulsar models organitzatius basats en l’autogestió i on incorporar persones excloses del mercat laboral”, tal com explica Carlos Askunze, presidente de REAS, en la carta que ha adreçat a xarxes, entitats i persones que en formen part.

REAS va néixer a mitjans dels anys 90 per donar resposta a la deshumanització de l’economia, al deteriorament del medi ambient i a la pèrdua de valors socials. En aquells temps ningú s’imaginava que en 25 anys l’àmbit de l’economia social i solidària créixeria tant. “Fa 25 anys era impensable creure que avui disposaríem d’eines financeres alternatives i pròpies, fins i tot un banc!”, continua la carta d’Askunze.

Com a xarxa confederal, REAS agrupa avui dia 15 xarxes territorials i 4 sectorials a tot l’estat espanyol. En elles participen més de 800 entitats, amb 19.000 persones treballadores i uns ingressos conjunts de 700 milions d’euros. L’objectiu final, però, segueix vigent: “entendre l’economia solidària com a l’eina cap a una societat més justa i solidària, sostenible i compromesa”. 

Per celebrar aquests 25 anys d’història, la xarxa de xarxes ha creat El Trivial de l’Economia Solidària. Es tracta d’un joc de preguntes i respostes que es jugarà per fases durant tot l’any i en el qual es van guanyant punts en funció del coneixement demostrat d’aquests 25 anys. El joc permetrà també a les persones que hi participin conèixer altres experiències de l’ESS.

En el marc d’aquest 25 aniversari, REAS ha produït també el vídeo “REAS en una paraula” i  està preparant altres iniciatives i activitats que aniran tenint lloc al llarg del 2020. Es el cas de l’edició d’una nova revista, ESS Manía, que recollirà la memòria col·lectiva de la xarxa de xarxes amb bones dosis d’humor. 

Per molts anys, REAS!

REAS en una palabra from REAS Red de Redes on Vimeo.