Aquest dissabte 3 d’octubre se celebrarà la 45a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya. L’esdeveniment l’organitza la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya juntament amb la colla de Ball de Bastons de l’Arboç. L’edició d’enguany tindrà per primera vegada un format descentralitzat per poder garantir les mesures sanitàries de prevenció de la COVID-19. Arç Cooperativa som una de les entitats que col·laborem amb el certamen.

Amb l’objectiu de garantir tots els protocols sanitaris, l’edició d’aquest 2020 tindrà un model d’organització descentralitzat. Cada colla participant farà la seva actuació des del seu municipi abans de les 17.45 h de la tarda. A les 17.45 h començarà la retransmissió en directe d’una actuació des de l’Arboç – localitat que havia d’acollir la trobada – i que es podrà seguir a través de les xarxes socials de la Coordinadora. Un cop finalitzada, es duran a terme els parlaments i es presentarà el recordatori de l’edició, actes que també es podran seguir en línia. La Coordinadora editarà un vídeo-resum amb la participació de totes les colles participants.

La Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya

Des del 1976, la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya se celebra anualment de manera ininterrompuda en una localitat diferent del Principat. Actualment, és el certamen més important de les colles bastoneres arreu del país. La pandèmia de la COVID-19 no ha pogut acabar amb aquesta tradició de la cultura popular catalana tot i que l’edició d’enguany s’adapta a la situació sanitària actual amb un format descentralitzat però de manera sincronitzada.

La Trobada està organitzada per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, entitat nascuda el 1985 i que agrupa la majoria d’associacions i entitats que promouen i difonen el Ball de Bastons. Actualment, aquesta associació assessora i ajuda a recuperar colles desaparegudes i a crear-ne de noves en aquells indrets on no hi havia hagut presència d’aquesta dansa.

Arç Cooperativa amb la cultura popular

Des d’Arç Cooperativa col·laborem econòmicament amb l’actual edició de la trobada, de la mateixa manera que vam fer el passat 2019 amb la III Trobada Bastonera Infantil de Catalunya. Aquest suport s’emmarca en el nostre compromís de construir sinergies amb el món de la cultura popular catalana. Defensem que teixir aliances entre l’Economia Social i Solidària, el cooperativisme i el món associatiu és estratègic pels valors que impulsen i promouen les activitats de cultura popular. Les manifestacions de la cultura popular van ser creades i són consumides per les classes populars. La seva preservació i continuïtat en el temps són elements claus per a la construcció d’un país plural i divers.

“Sense por però amb respecte per la situació sanitària actual, fem tornar el so del repic dels bastons arreu de Catalunya.”