El diumenge 20 de desembre, el Vendrell va acollir la setena edició del Festivitas Bestiarum. L’esdeveniment és la gran festa del bestiari festiu que organitza cada any l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

El certamen es va poder celebrar amb un format adaptat a les noves mesures sanitàries després d’haver d’ajornar la data inicial per les restriccions de la tardor. Arç Cooperativa hem tornat a col·laborar, com a patrocinadores de l’esdeveniment, des del nostre compromís amb la promoció de la cultura popular en un dels anys més complicats dels darrers temps.

Festivitas Bestiarum 2020, una festa amb restriccions

Festivitas Bestiarum 2020

El Festivitas Bestiarum és la gran festa del bestiari festiu que organitza anualment l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. El certamen, que enguany es va haver d’ajornar un mes per les restriccions sanitàries, vol commemorar el Dia Europeu del Bestiari Festiu, que se celebra cada 24 de novembre. Alhora, la celebració serveix com a cloenda de la temporada d’activitats de cultura popular que organitzen les entitats de bestiari al llarg de l’any.

Cada any es programa una mostra i una cercavila de figures del bestiari festiu i una gala d’entrega de premis. L’edició d’enguany es va veure alterada per tal de complir amb les restriccions sanitàries de les administracions. “Ha estat una edició molt atípica, marcada per la realitat de la pandèmia” va explicar Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari.

Els Premis BEST reconeixen la tasca de les colles federades

Premis BEST 2020Durant la gala del Festivitas Bestiarum s’entreguen els Premis BEST, uns guardons amb els quals es vol retre homenatge a les millors iniciatives d’entitats o persones al voltant del bestiari festiu.

“La gala d’entrega dels Premis BEST ha tingut un marcat reconeixement cap a les persones i els col·lectius que han fet un esforç en aquesta situació de pandèmia”, va afirmar Tres.

És per això que enguany el jurat va voler reconèixer com a finalistes els 12 projectes de les entitats federades que van presentar la seva candidatura. Són iniciatives que van apropar la cultura popular a les llars i van donar continuïtat a l’activitat de les colles durant les fases de confinament i desconfinament.

D’entre els 12 finalistes, es va premiar el Drac de Vilanova i la Geltrú pel projecte Hi tornarem!, l’Associació Àliga del Vendrell, pel projecte Santa Anna 2020 – El Vendrell i el Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, pel projecte Concurs de cartells infantils Festa Major del Vendrell.

Durant la gala també es van entregar quatre guardons més a la societat. Van ser premiades la Maite Roca, el Grup Cultural Garrigues, Virus Popular i AFIMAC, Associació de Fabricants i Majoristes de Focs d’Artifici de Catalunya.

Arç Cooperativa amb la Cultura Popular

Festivitas BestiarumEn el seu discurs, el president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, va remarcar la importància que té la cultura popular. Tres va demanar al conjunt de la societat que vetllem per cuidar-la, sobretot en un moment tan complicat com l’actual.

La cultura popular és una de les grans damnificades de la pandèmia de la COVID-19. Les restriccions en matèria de salut fan molt complicada la celebració de les seves activitats basades en la proximitat i el contacte físic. Volem reconèixer l’èxit de l’edició d’enguany del Festivitas Bestiarum, amb un programa adaptat a les noves mesures. Per aquest motiu, aquest any ens satisfà de manera especial ser una de les entitats col·laboradores amb la festa del bestiari festiu.

Malgrat la difícil situació actual, la cultura popular és un dels eixos vertebradors de la nostra societat. Són activitats que neixen del món associatiu; tradicions que ajuden a mantenir viva la nostra memòria col·lectiva i a teixir la nostra identitat com a comunitat. Per això, des d’Arç Cooperativa ens mantenim fermes en el nostre compromís estratègic amb la cultura popular. Des de la nostra activitat econòmica, volem seguir construint ponts amb les federacions i associacions culturals. Visca la cultura popular!

Fotografies: Jordi Gatell