• Només en l’última dècada, hem aportat 800.000 € a entitats de l’economia solidària. També tenim 90.000 € en participacions en projectes solidaris i transformadors.
  • Arç Cooperativa ja donem cobertura a més de 250.000 persones i més de 3.500 empreses i organitzacions tenen assegurances gestionades de manera ètica i solidària amb nosaltres.

Prop de dues-centes persones ens vam reunir el divendres 10 de novembre al Centre Cívic “Casinet d’Hostafrancs” de Barcelona per celebrar el quarantè aniversari d’Arç Cooperativa. L’esdeveniment va aglutinar a representants de cooperatives i entitats de l’economia solidària per commemorar les quatre dècades de trajectòria del projecte.

L’acte va tenir com a pilars les actuacions musicals de la Gemma Humet i Landry i la FM i una taula rodona d’expertes on es va debatre sobre els reptes per avançar cap a una transició ecològica, democràtica, justa i feminista. L’esdeveniment també va comptar amb la participació de sòcies d’Arç i es va donar veu a altres projectes transformadors com Coop57, Fiare Banca Etica i Sostre Cívic.

Aprofitant la celebració, hem publicat un interactiu que fa un recorregut pels nostres 40 anys d’història per recordar el nostre paper en la promoció de l’economia social i solidària, el cooperativisme i el mercat social.

Acte de celebració dels 40 anys al CC Casinet d’Hostafrancs de Barcelona.

40 anys d’història d’Arç Cooperativa

Arç Cooperativa va néixer el 1983 de la mà d’un grup de persones vinculades als moviments socials, l’ecologisme i l’esquerra anticapitalista d’alliberament nacional. Jordi Via, un dels socis fundadors del projecte, ens va explicar que “el nostre somni era autoorganitzar-nos en cooperativa per poder-nos desenvolupar professionalment i personalment.”

Els valors fundacionals de l’entitat eren els de l’ajuda mútua, la responsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat i la solidaritat. Actualment, vint-i-cinc persones, entre sòcies de treball i treballadores, vivim del projecte professional de corredoria d’assegurances.

Intervenció de Jordi Via, un dels socis fundadors d’Arç Cooperativa.

Cooperant per transformar

Les nostres sòcies fundadores van crear la cooperativa amb l’objectiu de ser una organització on l’activitat socioeconòmica tingués un impacte positiu en la societat, el medi ambient i les persones. Per dur-ho a terme, Via destaca com, des dels inicis, “vam buscar acords amb altres projectes cooperatius, crítics i transformadors, ja que la intercooperació és la manera natural de relacionar-nos de les cooperatives i l’economia solidària”. En l’actualitat, la xifra d’acords d’intercooperació supera la setantena.

A través d’aquesta estratègia, hem pogut aportar, només en aquesta última dècada, més de 800.000 € en forma de retorns econòmics i patrocinis a entitats de l’economia solidària i projectes transformadors.

Alhora, la nostra aposta per cooperar amb altres agents i fer créixer el mercat social ens ha dut a teixir diferents aliances. El 2003, vam ser una de les impulsores de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i, el 2011, vam ser una de les entitats fundadores del Grup Cooperatiu ECOS, una cooperativa que agrupa diferents projectes socioempresarials cooperatius. El 2014, vam impulsar CAES, un projecte per promoure l’assegurament ètic i solidari arreu de l’Estat espanyol. Segons el nostre coordinador executiu, Alfonso B. Bolado: “aquesta manera de treballar en xarxa és la millor estratègia per escalar la nostra capacitat transformadora.”

Taula rodona sobre els reptes de la transició ecosocial amb Álvaro Porro, Eva Vilaseca, Nina González i Toni Lodeiro, moderada per Laura Aznar.

Pioneres en l’assegurança ètica

Arç també som referents en la promoció de l’assegurança ètica. El 2009, vam ser la primera corredoria a obtenir el segell EthSI de certificació ètica i solidària amb el màxim nivell de registre. Des de llavors, hem renovat cada any el segell que atorga l’Observatori de les Finances Ètiques. El comitè avaluador valora, entre d’altre, les xifres del 99% del flux econòmic a través d’entitats de les finances ètiques; la paritat de l’equip on més del 56% som dones; una banda salarial del 2,37; o les 80 hores que les persones sòcies i treballadores vam destinar el darrer any a cures personals i familiars.

Avui en dia, des del projecte de corredoria d’assegurances ètica i solidària que comparteix els valors de l’economia solidària i el cooperativisme ja protegim a més de 250.000 persones i més de 3.500 cooperatives, organitzacions i projectes ja confien en la nostra gestió.

Sòcies i treballadores d’Arç Cooperativa.

Impacte social i ambiental

Des dels nostres inicis, Arç Cooperativa hem volgut recuperar el sentit original de l’assegurança com a experiència comunitària, vehicle de solidaritat i de cohesió social. Participem en diferents estructures de segon grau de l’economia social i solidària i tenim invertits 90.000 € en diferents projectes socioempresarials cooperatius, ambientalment sostenibles i transformadors. Segons Bolado, “cal portar els valors a la pràctica i no quedar-nos només en una declaració d’intencions”. El coordinador executiu ens explica que l’aportació de capital és només una d’aquestes pràctiques transformadores.

A més a més, la nostra intenció és continuar sent un agent clau en la creació i la promoció del sector assegurador èticament orientat, estratègia fonamental per avançar cap a una transició ecològica democràtica, justa i feminista. Bolado declara que “des d’Arç Cooperativa estem compromeses en ampliar la nostra oferta de productes i serveis específics per als sectors més estretament lligats a aquesta necessària transició ecosocial”.

Intervencions d’Alfonso B. Bolado i Isabel Rodríguez, sòcies de treball d’Arç Cooperativa.