Els dies 11, 12 i 13 d’octubre se celebrarà al Parc Nou del Prat de Llobregat una nova edició del Festival Esperanzah! la festa de l’economia social. Esperanzah! és un festival de músiques del món amb activitats adreçades a persones de totes les edats, gèneres i condicions. Però més enllà de tenir un cartell amb artistes de renom com Manu Chao, Oques Grasses o El Pot Petit, allò que diferencia Esperanzah! és la seva vocació de generar i difondre la cultura a través d’espais per la reflexió i la transformació social.

El festival té els seus inicis el 2007 quan un grup de persones vinculades a l’associació Gats i al projecte Radiochango van viatjar fins a la localitat belga de Floreffe. Allí s’hi celebra, des de fa quinze anys, el Festival de músiques del món Esperanzah!, un projecte musical que es nodreix a partir d’un gran nombre d’ONG belgues que el fan possible. Un any després, Manu Chao va fer un concert a l’equipament cívic Delta del Prat de Llobregat, acció simbòlica que va suposar l’origen del Festival Esperanzah! al Baix Llobregat.

Des dels seus inicis, el festival ha estat un projecte pioner que es ramifica més enllà del cap de setmana de l’esdeveniment. A través de la música i la cultura, Esperanzah! ha fomentat el desenvolupament local i la transformació del barri de Sant Cosme i Sant Damià.Al llarg dels seus onze anys d’història, el festival ha ampliat les seves connexions més enllà del Prat i ha destinat més de 400.000 euros a projectes solidaris com Proactiva Open Arms o Dones Rumb a Gaza. També ha contribuït a impulsar Cultura Amb Causa.

El passat mes de juny, el Festival Esperanzah es va constituir com a cooperativa de treball de segon grau. Aquesta nova fórmula busca ampliar les aliances i els recursos per donar suport a un ampli ventall d’iniciatives. L’objectiu és impulsar la creació i consolidació d’ecosistemes locals d’economia social i solidària o xarxes sectorials al voltant de la cultura.

Per fer aquest salt, la Esperanzah! va comptar amb l’impuls de les entitats que formen part de l’economia solidària del Prat com Llobregat 47 SCCL, Som Gestió, la Fundació Esperanzah, Gats, Sao Prat i el Centre de Promoció Social Francesc Palau. A més a més, el nou Festival Esperanzah SCCL ha iniciat aquesta nova etapa amb una gran xarxa de persones i col·lectius que donen sentit al projecte. Actualment, més de 300 persones i entitats són sòcies de la cooperativa i ja han aportat uns 70.000 euros de capital social. Entre els socis trobem des de grups i artistes (Txarango, Zoo, Balkan Paradise Orchestra, Alfred Garcia, Amparo Sánchez) i pallassos (Iván Prado, Pallasos en Rebeldía) a cooperatives, fundacions, ONG i altres entitats i plataformes com la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Arç Cooperativa també hem donat suport a la transformació del projecte en cooperativa i som una de les entitats sòcies. L’any passat, coincidint amb el nostre 35è aniversari, vam organitzar la taula rodona “El nosaltres transformador i l’ESS”, en el marc del programa d’activitats del festival. L’acte, que va comptar amb la presència de la Marina Garcés, el David Fernández i el Jordi Garcia, s’emmarcava amb la voluntat transformadora d’Esperanzah! i alhora respon als nostres objectius d’impulsar de l’economia social i solidària i la intercooperació.

Música, festa i solidaritat t’esperen els dies 11, 12 i 13 d’octubre a la festa de l’economia social. Fes el teu donatiu aquí i aconsegueix el teu abonament. T’hi esperem!