Des d’aquest 2020, els ajuntaments de dos municipis catalans ja tenen contractades les assegurances amb una corredoria d’assegurances ètica com Arç Cooperativa. Es tracta dels consistoris de Monistrol de Calders (el Moianès) i Capafonts (el Baix Camp). D’aquesta manera, les assegurances de danys, de responsabilitat civil i les pòlisses d’accidents de les persones treballadores d’aquests ajuntaments són gestionades per una corredoria amb criteris ètics i solidaris.

Aquesta notícia s’emmarca en la capacitat del municipalisme transformador de donar suport a les alternatives econòmiques que situen les persones al centre. En els darrers anys, el municipalisme ha fet una clara aposta per impulsar iniciatives cooperativistes i ha estat un agent clau en la promoció de l’Economia Social i Solidària (ESS).

Per aprofundir en aquestes sinergies, la Fundació Roca i Gal·lès va organitzar el seminari “Municipalisme, cooperativisme i sobiranies” el novembre del 2019. El seminari va oferir un espai de treball on vincular els vessants més transformadors del municipalisme i del cooperativisme català amb experiències concretes i locals que es materialitzen en sobiranies en diferents àmbits.

En els últims anys, alguns grans municipis també han fet passes importants en l’impuls de l’ESS. Un exemple és l’Ajuntament de Barcelona que acaba de ser considerat com un cas paradigmàtic de política d’ESS de nova generació segons l’anàlisi sobre el Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària de la Ciutat de Barcelona (PIESS). Aquest informe, impulsat per l’Institut de Recerca de Desenvolupament Social de les Nacions Unides (UNRISD), destaca, entre altres, l’estreta  col·laboració del consistori amb iniciatives de l’ESS i la seva perspectiva sociopolítica transformadora. Entre els autors de l’estudi s’hi troba en Jordi Via, soci col·laborador d’Arç Cooperativa i una de les persones fundadores de la cooperativa.

En aquesta línia, des d’Arç Cooperativa -en representació de FETS– estem participant, des de finals de 2019, en l’Estratègia ESS de ciutat 2030, un procés participatiu per definir els principis i els objectius de l’ESS a Barcelona per la pròxima dècada. Es tracta d’un conjunt de debats impulsats per l’Ajuntament de Barcelona amb la participació d’entitats agrupades a lAssociació Economia Social Catalunya (AESCAT).

En l’àmbit supramunicipal, la primavera del 2017 va néixer l’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS). Es tracta d’una  xarxa d’ajuntaments que té com a objectius la promoció, el reforç i la consolidació d’aquest model socioeconòmic i transformador. Les característiques intrínseques d’aquestes iniciatives com ara la recerca del bé comú, l’organització democràtica i el compromís social i ambiental converteixen a les entitats de l’ESS en aliades dels consistoris transformadores en el desenvolupament de nous models de desenvolupament. Des d’Arç Cooperativa hem participat en jornades formatives perquè els municipis integrants de la XMESS coneguin els nostres serveis i puguin impulsar l’assegurança ètica des del seu consistori.

En definitiva, diferents experiències dels darrers anys demostren com el municipalisme és un aliat molt important en la promoció de l’ESS, el consum conscient i les finances ètiques. Des dels ajuntaments més petits fins als consistoris més grans passant pels nous òrgans supramunicipals, el municipalisme esdevé una eina de transformació social i econòmica que permet potenciar les activitats transformadores existents al territori.