Les finances ètiques són una peça clau perquè moltes de les entitats de l’economia social i solidària puguin fer front a la crisi financera i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19. Però quines són les mesures concretes que les entitats de les finances ètiques estem posant a l’abast de l’economia social i solidària? Aquest va ser el punt de partida de la taula rodona virtual organitzada per Finançament Ètic i Solidari (FETS) en el marc de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) 2020.

L’activitat es va emetre en directe des del web de la FESC la tarda del dijous 19 de novembre i aviat es podrà consultar al repositori d’activitats virtuals de la fira. En Joan Vila i Triadú, periodista i soci de Crític, va moderar la taula rodona. L’espai de debat va comptar amb representants de quatre entitats de les finances ètiques i solidàries: Alfonso B. Bolado, soci d’Arç Cooperativa; Xavi Teis, responsable de comunicació de Coop57; Sònia Molina, directora de la delegació de Barcelona de Fiare Banca Etica i David Díaz de Quijano, coordinador d’OikoCredit Catalunya.

Les mesures COVID-19 d’Arç Cooperativa

“La pandèmia de la COVID-19 ha suposat una oportunitat per desplegar en fets els nostres valors cooperatius i de transformació en un context de crisi.” Així començava la seva intervenció l’Alfonso B. Bolado, soci treballador d’Arç Cooperativa. I és que les situacions de crisi com l’actual serveixen per posar en pràctica el nostre sistema de valors i per demostrar el compromís de les entitats de les finances ètiques i solidàries amb la societat i la comunitat.

Les mesures que hem pres a Arç Cooperativa en el context de la crisi del coronavirus es divideixen en tres grans eixos: prioritzar el treball i les cures de les persones de la cooperativa, garantir el servei i l’atenció a la nostra comunitat i donar suport a la mobilització social.

Arç Cooperativa som una cooperativa de treball associat amb un equip de gairebé vint persones. Per aquest motiu, una de les prioritats davant l’esclat de la pandèmia i la posterior crisi econòmica va ser mantenir els llocs de treball. Al mateix temps, hem adaptat l’organització i les tasques per facilitar la conciliació laboral tenint en compte la realitat de cada una de les persones sòcies i treballadores. En aquesta línia, hem engegat dinàmiques de cohesió interna i hem facilitat el teletreball sempre que les autoritats sanitàries ho han recomanat. En definitiva, hem volgut mantenir les persones i les cures al centre de l’organització en un moment tan convuls.

Com a cooperativa de serveis, estem compromeses amb la nostra base social i un dels nostres objectius principals ha estat garantir el nostre servei així com l’atenció i l’acompanyament a la nostra comunitat. A més a més, coneixedores de la incertesa econòmica per les diferents aturades de l’activitat, vam activar una sèrie de mesures de suport a les persones i a les organitzacions clients. Algunes d’aquestes mesures van ser el fraccionament del pagament de primes, ajornaments i carències, ajustos de les garanties, una millora de preus, l’ampliació dels terminis de cobertura o la possibilitat d’anul·lar la pòlissa. En aquesta línia, hem avançat aportacions a col·lectius i a entitats per valor de 60.000 €.

En darrer lloc, el nostre compromís ferm amb el nostre entorn social, el cooperativisme i l’economia social i solidària ens ha fet mantenir el nostre suport a la mobilització social. Això es tradueix en aportacions directes i la mobilització d’aportacions econòmiques d’entitats asseguradores. També hem participat activament en la difusió de les diferents accions de l’economia social i solidària.

Reorganitzar-nos per encarar el futur

Des d’Arç Cooperativa estem orgulloses de l’activació d’aquest conjunt de mesures que posa sobre la taula la nostra capacitat de resiliència com a cooperativa davant d’unes circumstàncies adverses.

Malgrat que hem vist anul·lades 200 pòlisses sobre un total de cartera d’11.500 pòlisses i els ingressos lligats a la nostra cartera de clients s’han reduït un 5%, el projecte de gairebé quatre dècades d’Arç Cooperativa continua. Tot això també és gràcies a les més de 200 noves persones que enguany han decidit fer el pas a les assegurances ètiques i solidàries.

Per això, mantenim les mesures adoptades i estem dissenyant un pla de gestió de la cooperativa per l’any vinent adaptat als pitjors escenaris de reducció de l’activitat econòmica. Volem continuar sent un agent de canvi, connectat amb el nostre entorn i ser una eina per la transformació social i econòmica que la nostra societat haurà de realitzar per superar la crisi econòmica i social de la COVID-19. En definitiva, volem ser actors actius del canvi de paradigma del sistema econòmic i social; deixar enrere l’economia de la injustícia i les crisis i avançar cap a una economia per la vida.